Sinds kort is er een extra optie toegevoegd aan je LinkedInprofiel: ‘Creatormodus’. Een optie waarmee content een grote rol speelt in je profiel en je zelfs een bewegende profielfoto kunt maken. Ik zet de opties op een rij met de nodige tips!

Wat is Creatormodus

In mijn maandoverzicht van maart schreef ik er al over, de nieuwe optie ‘Creator’ wordt gelanceerd. Maar wat is het nu eigenlijk? Nu ik zelf de optie heb is het wat makkelijker uitleggen. De insteek van deze nieuwe functionaliteit is dat je content meer aandacht geeft op je profiel. In het afgelopen jaar is content met maar liefst 50% toegenomen en daar speelt LinkedIn op in. Ik moet zeggen, ik had wel iets hogere verwachtingen van deze nieuwe functie maar ik hoop dat LinkedIn een en ander nog wat bijschuurt en -schaaft komende tijd. Ik neem alle mogelijkheden met je hieronder door nadat ik eerst uitleg hoe je het activeert.

Hoe krijg ik Creator

De optie vind je terug in het dashboard van je profiel, dat blauwe vlak, als je een beetje naar beneden scrollt.

creator linkedin

Standaard staat deze uit maar je activeert hem heel makkelijk door er op te klikken.

Volgers bovenaan

De eerste aanpassing die je direct constateert is dat het aantal volgers bovenaan staat. Deze staan ook nog steeds bij je activiteiten trouwens, maar blijkbaar vind LinkedIn het nodig ze nu meer te profileren. Het aantal connecties blijft boven de 500 nog steeds een raadsel voor je profielbezoekers, die staat er naast zoals je ziet. Wil je weten wat het verschil is tussen linken en volgen, lees dan mijn artikel wat ik daar speciaal voor geschreven heb.

Iemand volgen of linken op LinkedIn - hoe zit dat nou

Belangrijk feitje is dat de ‘Volgen’ knop nu wel leidend is door het in werking zetten van Creator. Dat betekent dat je ‘connectie maken’ button verschoven is naar ‘Meer’ op laptop/desktop en de drie puntjes op mobiele applicaties.

Iemand volgen of linken op LinkedIn - hoe zit dat nou

Zelf heb ik deze optie al jaren, dit is niet nieuw en kon je in de instellingen al aanpassen. Wat wel nu verschilt is dat je deze melding krijgt als je me tóch wilt uitnodigen als connectie.

 

creator linkedin

Hashtags

Ik hoop écht dat LinkedIn dit nog aan gaat passen, anders snap ik niet veel van deze functie. Je kunt vijf onderwerpen, in de vorm van hashtags, waar je het meest over bijdraagt uitlichten in je profiel, heel blij mee, maarrrrr, ze zijn helemaal niet klikbaar. Daarnaast vind ik ze wat verloren in je introductieprofiel geplempt, niet echt geweldig qua opmaak ook. Op de mobiele app is het nog lelijker.

hashtags op profiel linkedin

Ik heb er niet echt vertrouwen in dat mensen deze hashtags kopiëren en plakken in de zoekmachine om op die manier met een enorme omweg (want even een hashtag opzoeken is geen makkie) de desbetreffende hashtag op te zoeken én te volgen. Fingers crossed, voorlopig laat ik het maar even zo staan.

Activiteit uitgebreid

Je info stuk (samenvatting) staat niet meer bovenaan en heeft plaats moeten maken voor de al bestaande onderdelen ‘Uitgelicht’ en ‘Activiteit’.  Zonder Creator zie je in ‘Activiteit’ de laatste vier van je acties terug waaronder likes, reacties, shares of geplaatste berichten. Met Creator zie je je zes laatst geplaatste berichten op de tijdlijn met daaronder direct zichtbaar het aantal likes en reacties. Content wordt op deze manier dus wel iets prominenter op je profiel getoond en kan daardoor langer aandacht vasthouden van geïnteresseerden. Vergeet niet dat je daar Uitgelicht ook uitstekend voor kan gebruiken.

activiteit linkedin

Je info stuk vind je nog wel terug in je profiel maar daarvoor moet je nu meer naar beneden scrollen. Helaas heb je niet de keuze deze naar boven te slepen als dat je voorkeur zou hebben (wat ik me goed kan voorstellen in sommige situaties).

Cover story

Dit vind ik wel een geinige toevoeging. Je kunt een korte video maken achter je profielfoto. Niet zo’n irritatie-ding dat automatisch gaat afspelen of je gek gaat maken in je tijdlijn, maar een videootje dat mensen zelf kunnen aanklikken in je profiel (via je profielfoto). Uiteraard heb ik het direct getest en aangemaakt, hieronder loop ik stap voor stap de opties door. Let op, de video kan alleen op de mobiele app ingesteld worden. Wel is hij op laptop/desktop aanklikbaar en te bekijken.

Als je LinkedIn op je mobiele app opent zie je de melding al staan. Mocht deze er niet staan, dan klik je gewoon door op het plusteken. Vervolgens kies je voor ‘Cover story toevoegen’.

 

cover story profielfoto linkedin

Je kunt nu een video toevoegen vanuit je filmrol óf direct een video maken. Let op: LinkedIn geeft aan dat deze video maximaal 30 seconden mag duren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ze hier heel streng in zijn, mijn 30 seconden-video kreeg ik er niet op, het max is dus echt 29 seconden. In de video kun je (vanuit de icoontjes rechtsboven) stickers en teksten opnemen. (Nog) geen linkje of hashtags, misschien dat dat nog volgt in de toekomst. Wat vertel je in je video? Dat kan van alles zijn. Je kunt jezelf voorstellen zoals ik gedaan heb maar je kunt ook een compilatie maken van je werkzaamheden of tips geven. Het is volledig vrij in te vullen en ook sterk afhankelijk van je insteek met LinkedIn. Bedenk goed wie je doelgroep is die je aan wilt spreken.

Na het klikken op de blauwe pijl, rechtsonder, om door te gaan, kun je een uitsnede maken (voorvertoning) van het stuk wat in je profielfoto komt te staan. De eerste drie seconden kun je niet aanpassen, dat werkt vanzelf, maar je kunt wel het beeld schuiven in het raster zodat je gezicht er helemaal op staat.

cover story profielfoto linkedin

 

Heb je op ‘Toevoegen aan profiel’ klikt, dan is je video klaar. Je kunt kiezen voor wie het zichtbaar is, voor alleen je connecties of voor iedereen op LinkedIn. Achteraf kun je de voorvertoning altijd nog bewerken en de video eventueel verwijderen of vervangen door een nieuwe.

Op de mobiele app starten direct de 3 seconden als iemand je profiel bezoekt (zoals LinkedIn het noemt, het ‘Harry Potter effect’. Nog best lastig om daar een screenshot van te maken zonder dat je gezicht op half 7 staat 😂

cover story profielfoto linkedin

Op de laptop/desktop staat je profielfoto en zie je de video niet. In beide gevallen moet je op de foto klikken om de video te zien. Het oranje randje geeft aan dat er een video achter zit. Ik ben heel benieuwd wat je van mijn video vindt: https://www.linkedin.com/in/corinnekeijzer/  Laat het weten in de reacties. Uiteraard kijk ik ook graag mee naar die van jou, laat dan ook je profiel URL even achter.

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk ons trainingsaanbod op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Vraag VRIJBLIJVEND een voorstel op maat: https://www.digitalmoves.nl/contact/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/