Aanbevelingen zijn belangrijk op LinkedIn. Niet alleen lezen mensen online graag reviews over producten of diensten, ook willen ze weten met wie ze te maken hebben als ze zakelijk met iemand in zee gaan. En wie kan dat beter vertellen dan de mensen die ervaring hebben met jou? Ik laat je in dit blog zien hoe je een aanbeveling vraagt, hoe je vraagt om een wijziging of herziening en welke mogelijkheden je verder hebt.

Waarom vraag je om een aanbeveling

Aanbevelingen zijn belangrijk. Ik schreef er al eerder een blog over aangezien ik er veel vragen over krijg. Zie ze als recensies. We leven momenteel in een recensietijdperk dus het is belangrijk ook voor jezelf, als persoon, deze aanbevelingen te krijgen. Op het moment dat iemand op zoek is naar een persoon met een bepaalde expertise, is het natuurlijk geweldig als dit bevestigd wordt door mensen die met je gewerkt hebben. Het is altijd sterker als iemand anders zegt dat je goed bent in je werk dan dat jij dat zelf roept.

Daarom is het zaak om ze te vragen aan je manager of mensen waar je mee gewerkt hebt, maar ook om ze te vragen aan klanten. En vooral deze laatste groep wordt door veel professionals vergeten.

LinkedIn niet echt objectief

LinkedIn is niet echt objectief als het gaat om aanbevelingen aangezien je zelf bepaalt of ze op je profiel komen te staan of niet. Daarentegen vind ik het ook averechts werken als je helemaal geen aanbevelingen hebt.  Daarom is het zaak zoveel mogelijk, en uiteraard het liefst zo waardevol mogelijke, aanbevelingen op te vragen. Als je er namelijk een aantal op je profiel hebt staan, dan zegt dat toch veel over jou als professional.

Aanbevelingen zijn geen vriendendienst

Vraag aanbevelingen niet aan vrienden als vriendendienst, want daar prikken mensen snel doorheen. Voorkom ook het ‘voor wat- hoort wat’ principe, als iemand jou om een aanbeveling vraagt, hoef je niet persé er een terug te geven. Alleen als je echt samengewerkt hebt en als het een oprechte aanbeveling is geef je hem eventueel ook aan degene die jou een aanbeveling heeft gegeven. Laat daar wel een aantal weken tussen zitten óf plaats de gegeven aanbeveling niet op je eigen profiel. Anders lijkt het alsnog heel erg ‘voor wat – hoort wat’ voor de buitenwereld.

LinkedIn professioneel inzetten binnen jouw bedrijf?

Vraag ons naar de mogelijkheden.

Hoe vraag je om een aanbeveling

Als je op LinkedIn om een aanbeveling wilt vragen, moet je wel met elkaar gelinkt zijn. Ga naar het profiel van de persoon aan wie je de aanbeveling wilt vragen en klik op de drie puntjes rechts boven in het verkorte profiel. Kies voor ‘Om een aanbeveling vragen’.

recensie linkedin

Vervolgens geef je aan wat voor relatie je met de persoon had tijdens desbetreffende werkzaamheden (bijvoorbeeld, Rik was een klant van mij), en je geeft aan wat je functie op dat moment was.

recensie linkedin

Daarna haal je het standaard bericht van LinkedIn weg en schrijf je een persoonlijk bericht. Heel belangrijk, als je dat niet doet komt het nogal ongeïnteresseerd en misschien zelfs lui over en verklein je je kans dat iemand je die aanbeveling wilt geven. Je mag overigens best aangeven waarvoor je precies aanbevolen wilt worden maar laat het de andere persoon zélf schrijven.

recensie linkedin

Hoe vraag je iemand om een wijziging in de aanbeveling

Als desbetreffende persoon je de aanbeveling stuurt krijg je een mailtje met de mogelijkheid de aanbeveling op je profiel te zetten óf je kunt een wijziging vragen. Dit doe je als er bijvoorbeeld een typefout in staat.

wijziging aanbeveling vragen

Heb je de aanbeveling al in je profiel staan, dan kun je er om vragen vanuit de beheeroptie zoals hier verderop in het blog omschreven.

Hoe geef je iemand een aanbeveling

Je kunt uiteraard ook iemand zelf een aanbeveling geven. Ga naar zijn of haar profiel, klik op de drie puntjes en kies voor ‘

[naam] aanbevelen’.

recensie linkedin

De werkwijze is het zelfde, je vult de velden in en schrijft de aanbeveling. Diegene krijgt een mailtje dat je de aanbeveling gegeven hebt en kan zelf kiezen of hij het plaatst of niet. Jij kunt overigens ook kiezen of je op je profiel de gegeven aanbeveling wilt weergeven of niet.

Waar vind je je aanbevelingen terug

Aanbevelingen staan onderaan je persoonlijke LinkedInprofiel in chronologische volgorde. Je kunt deze volgorde niet veranderen. Je ziet zowel de ontvangen als gegeven aanbevelingen (mits kenbaar gemaakt). Als je op het potloodje rechts boven in de hoek klikt van de aanbevelingen, kun je aangeven of je aanbevelingen zichtbaar maakt op je profiel of niet.

recensie linkedin

Je kunt hier zien welke aanbeveling je ontvangen hebt en eventueel ook ontvangen aanbevelingen op je profiel verbergen door het schuifje ‘Weergeven’ uit te zetten. Daarnaast heb je de optie om een herziening te vragen, bijvoorbeeld als je een taalfout ziet of er klopt iets niet in de aanbeveling.

wijziging aanbeveling vragen

Gegeven aanbevelingen kun je onzichtbaar maken door de instelling ‘Zichtbaar voor’ op ‘alleen u’ te zetten.

linkedin aanbeveling corinne keijzer

Verzoeken voor aanbevelingen

Krijg je een verzoek voor een aanbeveling, dan krijg je die binnen in je mailbox van LinkedIn (Berichten) maar ook zie je de verzoeken terug in je instellingen van je aanbevelingen. Je ziet dan ‘aanbevelingsverzoeken’ staan.recensie linkedin geven
Klik je daarop, dan zie je het verzoek staan en kun je eventueel de aanbeveling schrijven of negeren. In het laatste geval krijgt diegene geen melding daarvan.

Maak back-ups van je aanbevelingen

Als je een aanbeveling krijgt, maak daar dan een screenshot van en bewaar deze als jpg op je harde schijf. Als de connectie verbroken wordt ben je namelijk je aanbeveling kwijt en dat zou zonde zijn. Zeker omdat het gaat om de werkzaamheden en niet de connectie zelf. Je kunt het dan eventueel als plaatje onder je werkervaring plaatsen.

Meer succes met LinkedIn – klanten en leads werven met LinkedIn

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen? Je kunt:

linkedin online video training