Instagram groeit als kool! Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 1 miljard accounts en het aantal wordt alleen maar groter en groter. Het is niet voor niets een mooi moment om met Instagram te beginnen. Wil je tussen al die accounts op vallen dan moet je in ieder geval er voor zorgen dat je profielfoto duidelijk is en opvalt. Ik geef je hier 10 tips waar je op moet letten!

01. Het formaat van je profielfoto

Het formaat van je profielfoto op Instagram is 180×180 wat verkleind wordt tot 110×110. Met elke goeie smartphone maak je tegenwoordig foto’s met een groot formaat. Uitstekend op te gebruiken voor je profielfoto. Investeer in een goeie camera of smartphone met een goeie camera. Of laat een profielfoto maken door een goeie fotograaf. Zeker als je een ZZP’er bent loont het de moeite om te investeren in je eigen merk.

02. Zorg voor goeie kwaliteit

Helaas zie ik nog steeds profielfoto’s van slechte kwaliteit geüpload worden. Terwijl dit in 2018 zeker niet meer hoeft met alle goeie camera’s die op smartphones zitten. Foto’s die op een social media platform worden geüpload, die worden direct gecomprimeerd. Zo worden ze qua zwaarte stukken kleiner, maar verliezen ze ook een stukje kwaliteit. Dit doen de social media bedrijven om ervoor te zorgen dat hun servers niet razendsnel vol zitten. Dit geldt voor zowel Facebook, Instagram als LinkedIn.

Als jouw originele profielfoto van slechte kwaliteit is, dan wordt hij nog slechter gemaakt door die compressie. Zorg dus altijd voor uitstekende kwaliteit voordat je upload.

03. Check op een smartphone/tablet

Het merendeel van de mensen die Instagram gebruiken, doet dit via de smartphone. Hartstikke leuk dat je profielfoto er goed uit ziet op een laptop, maar hoe is dat op een mobieltje? Daar is de profielfoto een stuk kleiner!

Tips voor een goeie Instagram profielfoto

04. Herkenbaarheid is belangrijk

Als je met je eigen gezicht op een profielfoto staat, zorg dan dat je herkenbaar bent. Neem de foto niet van te ver af, maar zeker ook niet van te dichtbij. Als je te ver af staat, dan word je minder herkenbaar omdat er meer van je lichaam op de foto komt in plaats van je gezicht. Zeker met het kleine formaat op je smartphone. Speel met de afstand en je ziet direct zelf de verschillen.

Tips voor een goeie Instagram profielfoto

05. Je profielfoto wordt rond afgesneden

Je profielfoto wordt op Instagram rond afgesneden. Des te meer reden om te kijken hoe het eruit ziet op een smartphone. Zorg dus dat je goed in beeld bent en dat er niet stukjes van je afvallen als de foto wordt bijgesneden.

Tips voor een goeie Instagram profielfoto

06. Zorg voor goed licht

Goed licht is van groot belang! Als je er niet duidelijk opstaat, dan wordt de profielfoto al snel een donkere vlek. Of juist het tegenovergestelde, dat je een grote witte vlek ziet als er teveel licht op staat.

Tips voor een goeie Instagram profielfoto

Zacht licht werkt het beste. Het morgenlicht of juist het avondlicht is daar uitermate geschikt voor. Dan is het licht niet te fel, maar is er wel voldoende licht om voor een mooie foto te zorgen.

07. Denk aan je achtergrond

De aandacht moet op het belangrijkste deel van de foto liggen: Jezelf of jouw logo. De achtergrond moet ervoor zorgen dat het de voorgrond als het ware ‘shined’. Door een goeie achtergrond versterk je het contrast met de voorgrond waardoor jouw profielfoto nog beter opvalt.

08. Logo of foto van een echt persoon

Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld: Wat gebruik ik nou als profielfoto? Mijn logo of mijn eigen gezicht?

Dat hangt er dus helemaal van af wat voor bedrijf je bent. Heb je een (groot) bedrijf, dan is het logo de beste keuze vanwege herkenbaarheid. Denk aan Heineken, Coca Cola, Albert Hein en dat soort bedrijven.

Tips voor een goeie Instagram profielfoto

Ben jij een ZZP’er of écht het gezicht van een bedrijf, dan zeg ik direct “je eigen foto!”. Mensen doen graag zaken met mensen en een gezicht bij een Instagram account is daarom zeker de beste keuze in dit voorbeeld. Het belangrijkste element wanneer je deze vraag stelt is ‘wat is het herkenbaarst voor mijn klanten?’

09. Komt ook onder reacties en bij plaatsing updates

Je profielfoto komt niet alleen tevoorschijn op je eigen Instagram profiel, maar ook wanneer je een reactie geeft of wanneer je een update plaatst. Kijk dus niet alleen hoe je profielfoto eruit ziet op je profiel, maar stel je gelijk de vraag of het nog wel herkenbaar is als je een reactie plaatst. Daar wordt je profielfoto namelijk nog kleiner getoond.

10. Je profielfoto is zichtbaar bij zoeken in Instagram

En denk ook aan het feit dat je profielfoto zichtbaar wordt als mensen gaan zoeken binnen Instagram. Bij de zoekresultaten komt niet alleen de naam, maar ook je profielfoto naar voren. Hoe herkenbaarder en duidelijker je in beeld bent, des te eerder zijn mensen geneigd om op je te klikken.

Nog even alle tips op een rijtje:

  • Het formaat is 180 x 180 pixels (wordt 110 x 110)
  • Zorg voor een goede kwaliteit
  • Check altijd hoe je profielfoto er op een smartphone/tablet uitziet
  • Je profielfoto wordt rond afgesneden
  • Zorg voor goed licht
  • Denk aan de achtergrond
  • Komt ook onder reacties en bij plaatsing updates
  • Is zichtbaar bij zoeken in Instagram
  • WEES HERKENBAAR!
Download Instagram Checklist

Speciaal voor bedrijven en organisaties die succesvol aan de slag willen met Instagram, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een gratis checklist opgesteld. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Instagram profiel en maak een professionele start met dit stappenplan.