Een eerste indruk maak je maar één keer. Alleen daarom al is je Instagram biografie van ontzettend groot belang. Binnen een seconde maakt een bezoeker de keuze of ze je wél of niet gaan volgen. Daarom is een goed geschreven bio, naast de juiste profielfoto, één van de elementen die je niet over het hoofd mag zien! Ik geef je hier 10 tips voor een perfecte Instagram biografie.

Tip 01: Let op de de titel van je Instagramkanaal

Nee, ik bedoel niet de @jouwinstagramkanaal titel, maar ik bedoel de titel die bovenaan je Instagram kanaal komt te staan. Instagram vult hier automatisch de door jouw gekozen naam in, maar je kunt dit zelf aanpassen.

De meeste bedrijven zetten hier de bedrijfsnaam neer. Dat is verstandig om te doen, want jouw bedrijfsnaam is herkenbaar voor (potentiële) bezoekers. Maar je kunt er ook aan denken om juist een andere koers te varen. Zet bijvoorbeeld hier neer welk product of diensten je aanbiedt. Of misschien sta jij wel bekend om een bepaalde expertise of onderwerp. Dan is het een idee om juist die termen in je titel te gebruiken.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Vooral voor het mkb en een zzp’er kan dit een goede strategie zijn. Zet de keywords in je titel en wellicht kom jij naar boven als mensen op deze woorden zoeken. De naam van je Insta kanaal én de titel zijn namelijk de enige twee velden die naar voren komen in de zoekresultaten van Instagram. Bedenk dus goed wat je met de titel doet.

Tip 02: Gebruik de juiste termen en keywords in je biografie

Jouw bedrijf is bekend om bepaalde diensten of producten. Zet deze woorden in je biografie zodat een bezoeker direct ziet waar jouw Instagram kanaal over gaat. Bedenk daarbij goed waar je (potentiële) bezoeker op zit te wachten. Verplaats jezelf in die bezoeker en gebruik dan de juiste termen waarmee je de aandacht trekt van die bezoeker. Verleid mensen en leg uit waarom ze juist jou zouden moeten volgen.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Plaats dat in je biografie. Dit kun je doen als een hele zin zoals in dit voorbeeld van National Geographic Travel, maar je kunt het ook overzichtelijk houden door middel van streepjes te plaatsen tussen de keywords. Bedenk altijd hoe je de persoon aan de andere kant kan overtuigen om jou te volgen.

Tip 03: Maak gebruik van emoticons

Niet alleen streepjes maken jouw biografie overzichtelijk, ook het gebruik van de juiste emoticons kan helpen. Als dit bij jouw doelgroep en bedrijf past, dan zou ik daar zeker over nadenken, want Instagram is echt een ‘fun’ social media kanaal waar het gebruik van emoticons vrij gebruikelijk is.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Met de juiste emoticons maak je het ook voor jezelf makkelijk. Sommige emoticons zeggen meer dan een paar woorden. Aangezien je in het biografie veld maar 150 tekens kwijt kan, is het een handige werkwijze om emoticons te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de pin emoticon om aan te geven in welke plaats je bedrijf zich bevind.

Tip 04: Maak je bio overzichtelijk en zet alles onder elkaar

Overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Zet daarom alles netjes in regels onder elkaar. Je kan dit helaas niet doen op je phone, maar wél op je laptop of desktop! Surf naar je Instagram account, ga naar ‘Profiel bewerken’ en maak regels met de ‘enter’ toets op je toetsenbord. Ideaal!

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Tip 05: Zet een ‘call to action’ in je biografie

Laat duidelijk zien wat je de bezoeker te bieden hebt en plaats een ‘call to action’ tekst in je Instagram bio. Wil je dat je bezoekers een product kopen? Of wil je dat ze doorklikken naar een speciale actie? Informatie aanvragen over je diensten of contact met je opnemen? Zet dit dan in je biografie.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Tip 06: Zet je website in je biografie

Op Instagram kan je bij een post geen website of link plaatsen. De enige plek waar je dit kunt doen is in je biografie. Gebruik die plek om je website, een artikel, blog of je product te promoten.

DJ Armin van Buuren gebruikt het in dit voorbeeld om zijn livesets vanaf het festival Tomorrowland te promoten. Slim, want zo maakt hij optimaal gebruik van zijn social media kanalen. Je wordt namelijk direct doorgelinkt naar een overzicht van zijn muziek op Spotify, Apple Music, Deezer en Tidal.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Deze URL kun je regelmatig veranderen als je bijvoorbeeld een nieuw artikel hebt geschreven of wanneer je een speciale marketingcampagne wil promoten. Zet dan bij het bericht wat je erover plaatst de tekst ‘link in bio’ om de gebruiker naar je biografie te leiden waar ze dan verder klikken naar jouw website.

Tip 07: Vergeet je e-mailadres niet in te vullen

Als men jouw Instagram kanaal bekijkt, dan is dat een mooi contactmoment voor jou! Maak het eenvoudig voor bezoekers om contact met jou op te nemen via e-mail en plaats daar je e-mailadres. Altijd handig!

10 Tips voor een perfecte Instagram biografie

Klik op ‘Profiel bewerken’, en daarna op ‘Contactmogelijkheden’ onder het kopje ‘Bedrijfsinformatie’ en vul daar je e-mailadres in. Deze komt onder je biografie te staan.

Tip 08:  Vul je adres in

Een simpele, maar een vaak vergeten optie: de mogelijkheid om je adres in te voeren. Maak het je klanten makkelijk en zet je adres op je Instagram kanaal.

Klik op ‘Profiel bewerken’, ga naar ‘Contactmogelijkheden’ onder het kopje ‘Bedrijfsinformatie’ en vul daar je adres in.

10 Tips voor een perfecte Instagram biografie

Tip 09: Geef je telefoonnummer

Nu je toch bij ‘Bedrijfsinformatie’ bent, stel dan ook je telefoonnummer in. Voor een bezoeker van je Insta is het dan ontzettend makkelijk om je telefonisch te bereiken. Met één druk op de button ‘Bellen’ kunnen ze je direct bellen. Ideaal!

10 Tips voor een perfecte Instagram biografie

Tip 10: Gebruik hashtags

Vanaf afgelopen maart heb je de mogelijkheid om clickable hashtags in je bio te plaatsen. Ga naar ‘Profiel bewerken’ en vul daar in je bio de hashtags in waarmee jij geassocieerd wilt worden met je bedrijf of organisatie. Als je een # typt, dan begint Instagram al met wat voorzetten te geven voor hashtags.

Handig is om hier bijvoorbeeld een hashtag te plaatsen van een marketingcampagne die je hebt opgezet. Of juist om ‘User generated content’ te krijgen zoals GoPro doet in haar bio.

Tips voor een perfecte Instagram Bio

Zo zie je maar dat je met wat kleine aanpassingen al grote resultaten behaalt. Een goede biografie is één van de eerste stappen op weg naar een succesvol Instagram kanaal!

Download Instagram Checklist

Speciaal voor bedrijven en organisaties die succesvol aan de slag willen met Instagram, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een gratis checklist opgesteld. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Instagram profiel en maak een professionele start met dit stappenplan.