Update: Dit blog is bijgewerkt op 02-06-2021  in verband met nieuwe ontwikkelingen.

Hashtags,wat zijn dat? Wat kun je er mee? Zijn ze nuttig op LinkedIn? Hoeveel mag ik er plaatsen? Hoe vind ik ze? Zoveel vragen over deze steeds populair wordende hekjes. Tijd voor tips en advies!

Wat zijn hashtags

Hashtags zijn labels. Je kunt deze bij je update plaatsen zodat mensen er gemakkelijk content op terug kunnen zoeken. Denk bijvoorbeeld aan bestaande en populaire hashtags zoals #durftevragen #OnlineMarketing of #vacatures. Maar je kunt ook eigen hashtags aanmaken, zoals ik gedaan heb met #LinkedInTipsCorinne waaronder ik al mijn LinkedIntips plaats zodat ze gemakkelijk terug te vinden en te volgen zijn.

Waarom plaats je hashtags

Je gebruikt hashtags als een label voor herkenning maar ook om gemakkelijk weer iets over een bepaald onderwerp terug te vinden. Sommige hashtags zijn al heel bekend, bijvoorbeeld door gebruik op Twitter, zoals #Durftevragen of #Vacatures. Verzin zelf een paar hashtags voor je eigen organisatie zodat mensen dat op een gegeven moment ook herkennen en gebruik deze ook op je andere kanalen zoals Twitter, Instagram en Facebook zodat mensen ze ook gaan herkennen en gemakkelijk iets terug kunnen vinden.

linkedin let op

Blijf beseffen dat LinkedIn een zakelijk platform is, anders dan Twitter, Instagram of Facebook, en houd daar ook rekening mee bij het aanmaken van hashtags  #enmaaknietlolligeengrappigehashtagsaandieniemandsnaptofbegrijpt. Dat heeft geen enkele zin op dit platform.

Hoe en waar plaats je hashtags

Je plaatst hashtags boven of onder je bericht op LinkedIn. Veel mensen begrijpen nog niet wat een hashtag is, dus als je ze in je tekst meeneemt heb je kans dat niet iedereen je tekst snapt en zich afvraagt waarom je van die rare hekjes in je tekst zet. Daarnaast maak je je tekst niet lekker leesbaar door ze er tussen te plaatsen.

Op het moment dat je je tekst in het updateveld typt krijg je al suggesties van LinkedIn. Deze suggesties zijn gebaseerd op eerder gebruikte hashtags of, als je er nog niet (zo) actief mee bent, populaire en veelgebruikte hashtags. Je kunt er op klikken om hem direct toe te voegen onderaan je tekst.

wel of niet hashtags linkedin

Wil jij je collega’s meer aansporen met LinkedIn te doen? Zijn jullie op zoek naar de juiste structuur en strategie om LinkedIn succesvol in te zetten? Ik kan jullie helpen! Vraag naar de mogelijkheden voor een incompany training: Mail je wensen aan info@digitalmoves.nl en ontvang een voorstel op maat.

Hoeveel hashtags mag je plaatsen

Je kunt zoveel hashtags plaatsen als dat er ruimte is in de update (max 3.000 tekens) maar ik adviseer er niet téveel bij te plaatsen. Gebruik drie tot vijf hashtags maximaal onder een update, dat werkt voor het algoritme ook het beste.

tips linkedin

Heb je hashtags aan je update toegevoegd, dan worden je hashtags na plaatsing blauw en kunnen mensen er op klikken en ze eventueel volgen. Probeer maar in onderstaand voorbeeld. Heel goed voor je zichtbaarheid dus, zeker omdat mensen die een hashtag volgen, maar jou zelf nog niet, onder deze hashtag(s) toch jouw update(s) zien.  

Nu kom je in de tijdlijn van desbetreffende hashtag. Om deze hashtag te volgen en op de hoogte te blijven, in dit geval van al mijn LinkedIntips, klik je op ‘Volgen’.

hoe hashtags gebruiken

De hashtags staan in volgorde van populariteit, dus het bericht dat de meeste likes, shares en reacties heeft. Je kunt eventueel switchen tussen ‘Populair’ en ‘Recent’. Je ziet gelijk of je de hashtag volgt doordat er ‘Volg ik’ staat.

hashtags linkedin 2

Op de homepage zie je links een overzicht met hashtags die je het laatst bekeken hebt en de hashtags die je volgt. Superhandig, nu kun je direct daar doorklikken om de lijst met informatie te krijgen die onder desbetreffende hashtag hangt.

hashtags linkedin 2

Hoe zoek je hashtags

Via de normale weg zoeken op hashtags is momenteel vrij lastig. Je kunt in de zoekbalk bovenin LinkedIn zoeken op een hashtag van je interesse (niet hoofdlettergevoelig). Ik neem als voorbeeld weer #LinkedInTipsCorinne. Je ziet vervolgens alle bijdragen die deze hashtag bevatten. Je moet nu doorklikken op een van de berichten die verschijnen uit de zoekopdracht.

hoe hashtags gebruiken

Het bericht opent en nu kun je de hashtag aanklikken en doorklikken naar de hashtag zelf.

hoe hashtags gebruiken

 

tips linkedIn

Het zoeken op hashtags is best een omslachtig proces voor zo’n simpele opdracht. Daarom mijn gouden tip: doe eenmalig een zoekopdracht zoals ik hierboven omschreven heb. Bijvoorbeeld ‘#linkedintipscorinne’. Als je in de tijdlijn van de hashtag bent kopieer je de link (of je kopieert nu direct deze link, ben je direct klaar):  https://www.linkedin.com/feed/hashtag/?keywords=linkedintipscorinne. Sla de link op en verander gewoon het zoekwoord aan het einde van de url in welk woord dan ook waarvan je de hashtag wilt opzoeken. 

Meer van dit soort handige tips lezen? Bestel dan nu ‘Meer succes met LinkedIn!‘.

Hashtags kun je dus zelf verzinnen maar ook zijn er al heel veel bekende hashtags. Het is een beetje zoeken naar de juiste hashtags, zowel om te gebruiken als te volgen, dus doe je eigen onderzoek daarin. Je kunt op de homepage onderaan link klikken op ‘Meer ontdekken’ om andere (populaire) hashtags te vinden en te volgen.

hoe hashatags linked in

 

tips linkedin

Geef aan je medewerkers ook aan dat ze je op bepaalde hashtags kunnen volgen zodat ze gemakkelijker op de hoogte blijven van de updates op de bedrijfspagina en van daaruit de updates verder kunnen liken of delen.

Hashtags op je bedrijfspagina

Op je bedrijfspagina is het mogelijk om drie hashtags uit te lichten. Je kunt denken aan gebruikelijke hashtags, zoals in mijn geval ‘#LinkedInMarketing’, maar ook kun je zelf hashtags bedenken voor bepaalde producten of diensten maar denk ook bijvoorbeeld eens aan een vaste hashtag voor een evenement. Als je ze uitlicht op je profiel kunnen mensen met één druk op de knop alle updates over dat onderwerp terugvinden. Superhandig dus!

Klik op het potloodje bij het onderdeel rechts op je pagina (in de bewerkingsomgeving) om hashtags toe te voegen of te verwijderen.

hashtags nuttig op linkedin?

 

Klik je op het prullenbakje, dan is de hashtag weg en kun je een nieuwe daarvoor in de plaats zetten als je er al drie hebt.

Hoe werken hashtags op LinkedIn? LinkedIn specialist Corinne Keijzer vertelt het je.

tips linkedin

Heb je hashtags toegevoegd aan je bedrijfspagina, dan kun je ook reageren en liken als bedrijfspagina op alle content die onder deze hashtag hangt. Superhandig om je zichtbaarheid te vergroten. LinkedIn stuurt je ook meldingen over content waarop je kunt reageren.

hashtags linkedin bedrijfspagina

 

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk ons trainingsaanbod op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Vraag VRIJBLIJVEND een voorstel op maat: https://www.digitalmoves.nl/contact/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/