Update: Dit blog is bijgewerkt op 23-11-22  in verband met nieuwe ontwikkelingen.

Hashtags, wat zijn dat? Wat kun je er mee? Zijn ze nuttig op LinkedIn? Hoeveel mag ik er plaatsen? Hoe vind ik ze? Zoveel vragen over deze steeds populair wordende hekjes. Tijd voor tips en advies!

Wat zijn hashtags

Hashtags zijn labels. Je kunt deze bij je post plaatsen zodat mensen er gemakkelijk content op terug kunnen zoeken. Denk bijvoorbeeld aan bestaande en populaire hashtags zoals #Duurzaamheid #OnlineMarketing of #vacatures. Maar je kunt ook eigen gepersonaliseerde hashtags aanmaken, zoals ik gedaan heb met #LinkedInTipsCorinne waaronder ik al mijn LinkedIn-tips plaats zodat ze gemakkelijk terug te vinden en te volgen zijn. Meer daarover vind je verderop in dit artikel.

Waarom plaats je hashtags

Je gebruikt hashtags als een label voor herkenning, maar ook om gemakkelijk weer iets over een bepaald onderwerp terug te vinden. Zie LinkedIn als een grote archiefkast waarin je je posts in laatjes op gebied van categorie indeelt. Sommige hashtags zijn al heel bekend, bijvoorbeeld door gebruik op Twitter, zoals #Durftevragen of #Vacatures. Er zitten geen rechten op, je kunt iedere hashtag bedenken en gebruiken die je wilt. Je kunt daarnaast ook gepersonaliseerde hashtags voor je eigen organisatie aanmaken zodat mensen dat op een gegeven moment ook herkennen en gebruik deze ook op je eventuele andere kanalen zoals Twitter, Instagram en Facebook.

linkedin let op

Blinden en slechtzienden maken gebruik van spraakmachines en die hebben moeite met het lezen van hashtags. Daarom is het voor hun noodzakelijk dat je bij een hashtag met meerdere woorden hoofdletters gebruikt voor ieder nieuw woord zoals ik doe bij #LinkedInTipsCorinne.

Hoe en waar plaats je hashtags

Je plaatst hashtags boven of onder je bericht op LinkedIn. Veel mensen begrijpen nog niet wat een hashtag is, dus als je ze in je tekst meeneemt heb je kans dat niet iedereen je tekst snapt en zich afvraagt waarom je van die rare hekjes in je tekst zet. Daarnaast maak je je tekst niet lekker leesbaar door ze er tussen te plaatsen en help je spraakmachines ermee om ze eronder te plaatsen.

Op het moment dat je je tekst in het bijdrage-veld typt krijg je al suggesties van LinkedIn. Deze suggesties zijn gebaseerd op eerder gebruikte hashtags of, als je er nog niet (zo) actief mee bent, populaire en veelgebruikte hashtags. Je kunt er op klikken om hem direct toe te voegen onderaan je tekst.

wel of niet hashtags linkedin

Hoeveel hashtags mag je plaatsen

Je mag zoveel hashtags plaatsen als dat er ruimte is in de post (max 3.000 tekens) maar ik adviseer er niet téveel bij te plaatsen. Gebruik drie tot vijf hashtags onder een post, dat werkt voor het algoritme en de zichtbaarheid ook het beste. Denk in thema’s, een hoofdthema en een paar subthema’s, en gebruik steeds dezelfde hashtags voor dezelfde onderwerpen zoals een product, een dienst, een beurs of evenement bijvoorbeeld.

tips linkedin

Heb je hashtags aan je post toegevoegd, dan worden je hashtags na plaatsing blauw en kunnen mensen er op klikken en ze eventueel volgen. Probeer maar in onderstaand voorbeeld. Heel goed voor je zichtbaarheid dus, zeker omdat mensen die een hashtag volgen, maar jou zelf nog niet, onder deze hashtag(s) toch jouw post(s) zien en misschien zelfs door de tijdlijn zien komen.  

Hashtags volgen

Nu kom je in de tijdlijn van desbetreffende hashtag. Om deze hashtag te volgen en op de hoogte te blijven, in dit geval van al mijn LinkedIntips, klik je op ‘Volgen’. Overigens zie je hier alles in kleine letters, dat doet LinkedIn en kun je niet aanpassen naar hoofdletters. Het is voor LinkedIn niet hoofdlettergevoelig.

hashtags linkedin

De hashtags staan in volgorde van populariteit, dus het bericht dat de meeste likes, shares en reacties heeft. Je kunt eventueel switchen tussen ‘Populair’ en ‘Recent’. Je ziet gelijk of je de hashtag volgt doordat er ‘Volg ik’ staat.

hashtags linkedin 2

Op de homepage zie je links een overzicht met hashtags die je het laatst bekeken hebt en de hashtags die je volgt. Superhandig, nu kun je direct daar doorklikken om de lijst met informatie te krijgen die onder desbetreffende hashtag hangt.

hashtags linkedin 2

Hoe zoek je hashtags

Via de normale weg zoeken op hashtags is momenteel vrij lastig. Je kunt in de zoekbalk bovenin LinkedIn zoeken op een hashtag van je interesse (niet hoofdlettergevoelig). Ik neem als voorbeeld weer #LinkedInTipsCorinne. Je ziet vervolgens alle bijdragen die deze hashtag bevatten. Je moet nu doorklikken op een van de berichten die verschijnen uit de zoekopdracht.

hoe hashtags gebruiken

Het bericht opent en nu kun je de hashtag aanklikken en doorklikken naar de hashtag zelf.

hoe hashtags gebruiken

 

tips linkedIn

Het zoeken op hashtags is best een omslachtig proces voor zo’n simpele opdracht. Daarom mijn gouden tip: klik op een willekeurige hashtag in een post. Op het moment dat je in de hashtag-pagina bent heb je een link zoals deze: https://www.linkedin.com/feed/hashtag/?keywords=linkedintipscorinne. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het laatste woord aan te passen, in dit geval ‘linkedintipscorinne’ om zo andere hashtags op te zoeken. Je kunt de link ook opslaan uiteraard, hoef je bij de volgende zoektocht alleen maar de link te openen. 

Hashtags op je bedrijfspagina

Op je bedrijfspagina is het mogelijk om drie hashtags uit te lichten. Je kunt denken aan gebruikelijke hashtags, zoals in mijn geval ‘#LinkedInMarketing’, maar ook kun je zelf hashtags bedenken voor bepaalde producten of diensten. Denk bijvoorbeeld eens aan een vaste hashtag voor een evenement of aankomende beurs waar jullie aan meedoen. Of een ‘#WerkenBij….’ hashtag voor je vacatures. Als je ze uitlicht op je profiel kunnen mensen met één druk op de knop alle posts over dat onderwerp terugvinden. Superhandig dus!

Klik op het potloodje bij het onderdeel rechts op je pagina (in de bewerkingsomgeving) om hashtags toe te voegen of te verwijderen.

hashtags nuttig op linkedin?

 

Klik je op het prullenbakje, dan is de hashtag weg en kun je een nieuwe daarvoor in de plaats zetten als je er al drie hebt.

Hoe werken hashtags op LinkedIn? LinkedIn specialist Corinne Keijzer vertelt het je.

5 hashtags op je persoonlijke profiel

Ook op je persoonlijke profiel heb je de optie om 5 hashtags uit te lichten, oftewel, onderwerpen waar je over spreekt op LinkedIn. Dit is een onderdeel van de creatormodus en deze moet je daarvoor eerst activeren. De hashtags zijn helaas niet aanklikbaar.

hashtags linkedin

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/