Ik krijg wel eens de vraag waarom LinkedIn zo vaak aanpassingen doet en dan vooral weer sleutelt aan bijvoorbeeld de lay-out (welke afgelopen maand weer eens op de schop gegaan is). Het is voor zo’n platform natuurlijk van essentieel belang dat het continu door blijft ontwikkelen om de gebruiker een zo’n breed en nuttig mogelijk scala aan functionaliteiten te bieden. Het nadeel daarvan is dat met al die aanpassingen zo’n tool ook zwaarder wordt. Dit komt door de coderingen die elkaar steeds opvolgen en opstapelen waardoor het voor de servers te zwaar wordt. En dan komt er zo’n moment dat het weer een keer helemaal op de schop moet zodat het hersteld wordt.

Uit betrouwbare bronnen heb ik dan ook vernomen dat dat de reden is dat het persoonlijke profile wéér een make-ver heeft gekregen. Ik loop er helemaal doorheen met je en laat zien wat ze dit keer allemaal aangepast hebben, een lange lijst!

Persoonlijke profiel lay-out is aangepast

Nog niet iedereen heeft het, maar de eerste LinkedInners hebben wel al de nieuwe lay-out, waaronder ikzelf. Er is veel veranderd in het uiterlijk maar op zich blijven de opties allemaal redelijk hetzelfde op een enkele toevoeging na. Dat scheelt weer 😉. Maar om je straks niet wezenloos te zoeken naar bepaalde opties, hier komen de belangrijkste aanpassingen op een rij:

linkedin nieuw profiel

Wist je dat wij iedere eerste vrijdag van de maand ontzettend waardevolle LinkedIn Kennis-sessies houden waarin we je helemaal bijpraten over alle LinkedIn-ontwikkelingen, cadeautjes en tips geven maar waarin je ook je vragen kunt stellen en kan sparren met ons en de andere deelnemers? Eerste keer is gratis, geheel vrijblijvend, meer informatie vind je op onze website van Digital Moves.

  1. het dashboard is niet meer blauw in de nieuwe lay-out, maar wit. De opties blijven hetzelfde, de cijfers ook, er staan nu alleen icoontjes bij en de uitleg per statistiek is iets uitgebreider.
  2. Het label ‘Zeer deskundig’ is verdwenen in de nieuwe lay-out. Wel heb je nog een balk (niet meer blauw/groen gekleurd maar grijs) als je profiel niet compleet is, maar als je alle onderdelen gevuld hebt verdwijnt deze en krijg je dus geen label meer terug. Onder de balk zie je welk onderdeel nog ontbreekt, je kunt dus niet meer op de balk zelf staan om te zien welke onderdelen je hebt toegevoegd, welke nog niet.zeer deskundig linkedin
  3. De opties Createormodus en ‘Mijn netwerk’ zie je terug in de nieuwe lay-out maar voor andere hulpbronnen moet je doorklikken. In die hulpbronnen zie je dezelfde items plus  ‘Salarisinzichten’, ‘Mijn Items’ en ‘Activiteit’. Het blijft dus een beetje dubbelop en er staat dus niets spannends nieuws bij.
  4. Als je een onderdeel wil toevoegen aan je profiel, dan vind je die knop nog steeds in je profiel waar hij al zat (bovenin je introductie). Als je er op klikt is er echt wél heel veel veranderd. Alle categorieën zijn her gerangschikt en herbenoemd. De inhoud blijft hetzelfde maar hier is wel één nieuwe optie bijgekomen onder ‘Aanvullend’, namelijk ‘Goede doelen toevoegen’.

    nieuwe lay out linkedin

oude lay out linkedin

Info-stuk en Uitgelicht iets zichtbaarder en verschil met creatormodus vergroot

De onderdelen ‘Info’ en ‘Uitgelicht’ krijgen iets meer ruimte op je profiel. Het info-stuk is in plaats van 3 regels nu 4 regels zichtbaar en in ‘Uitgelicht’ zie je nu maar liefst 7 van je uitgelichte stukken (indien je er zoveel hebt) in plaats van 2,5. Heb je de creatormodus geactiveerd, dan zie je er drie uitgelicht in het groot. Op de mobiele applicatie zie je er één. Het activiteitenvenster is ook in de creatormodus flink uitgebreid. Je zag met deze optie het al aangepast worden in alleen je eigen bijdragen, maar nu zie je ook wanneer je het gepost hebt, of het openbaar is, wat meer tekst erbij en het staat allemaal onder elkaar. Ook kun je direct een bijdrage plaatsen indien gewenst. Het infostuk paste niet meer in mijn screenshot maar die volgt in de creatormodus onder je activiteiten en blijft hetzelfde qua uiterlijk als zonder.

nieuwe linkedin layout nieuwe linkedin layout

Creatormodus zelf uitgebreid en meer mensen toegang tot LinkedIn Live

Creatormodus zelf is iets uitgebreid, namelijk met ‘Tools voor bijdragers’. Dit zijn geen nieuwe opties maar veel LinkedInleden hadden er nog geen toegang toe.

linkedin live linkedin

Over welke tools hebben we het hier?

  • LinkedIn Live: een streamingsdienst op LinkedIn. Prachtige optie om live video-uitzendingen te maken. Het nadeel vind ik dat je een externe tool moet installeren en daarmee aan de slag moet. Het goede nieuws is dat LinkedIn de keuze enorm uitgebreid heeft. Je kunt kiezen uit: Restream, Socialive, StreamYard, Switcherstudio of Vimeo. Ook kun je met een eigen aangepaste stream (RTMP) een uitzending maken vanuit Zoom. En dat is wel heel fijn, die tool kennen de meeste mensen ondertussen wel 😉.
  • Nieuwsbrieven: een abonnementenservice op je artikelen. Deze optie heb ik al anderhalf jaar en ironisch genoeg ben ik gestopt na ruim een jaar mijn LinkedIn nieuwsoverzichten hier op te publiceren. Ja, ik vind het heel handig en fijn dat abonnees een melding krijgen maar nee, het bereik is op LinkedIn nog steeds tergend laag als het gaat om artikelen in vergelijking met mijn eigen website.

Beide opties bleven bij mij bestaan toen ik Creatormodus uitschakelde, het lijkt er dus op dat ik dat niet speciaal voor deze tools hoef te accepteren maar misschien dat dat met nieuwe gebruikers anders is.

Hoe krijg je je medewerkers aan het LinkedInnen? Laat me je daarbij helpen! Al sinds 2010 organiseer ik incompany-trainingen, gewoon lekker binnen je eigen bedrijf of online. Meer informatie vind je op onze website van Digital Moves.

Werkervaring ingekort en media kleiner gemaakt

Op zich een logische zet, zoveel mensen lezen al die werkervaringen niet maar willen wel graag door je profiel scrollen: LinkedIn heeft de werkervaring dan ook flink gekortwiekt qua tekst. De media is kleiner gemaakt en zodoende kun je er ook meer kwijt.

oude vs nieuwe layout linkedin

Vaardigheden aanpassingen

Ook in het onderdeel Vaardigheden is een en ander veranderd. Helaas vind ik het nog steeds wat rommelig en zitten de opties te veel verstopt. ‘Quiz doen’ is verschoven naar de rechterkant binnen dit onderdeel en in plaats van ‘Nieuwe vaardigheid toevoegen’ zie je nu een plus-teken.

nieuwe laout linkedin

Al je vaardigheden zijn nog steeds gecategoriseerd, dat kun je ook niet aanpassen, maar wat wel heel fijn is, is dat je nu zelf alle volgordes weer kan veranderen. Dat was in de oude lay-out best een ergernisje omdat de categorieën vast stonden. Nu zie je alles bovenin de balk staan en met de drie puntjes kun je alles indelen naar wens.

nieuwe layout linkedin

Ontlinken nu ook vanuit de tijdlijn mogelijk

Het was al mogelijk om iemand direct vanuit je tijdlijn te ontvolgen of berichten uit te zetten maar nu is het ook mogelijk om je connectie te verbreken. Ik denk dat LinkedIn deze optie heeft toegevoegd uit de steeds meer toenemende ergernissen rondom berichtgevingen op de tijdlijn. Op dit moment loopt het de spuigaten uit als het gaat om meningen rondom het Coronavirus of vaccinaties. Ontvolgen vond ik dan altijd al een prima optie maar mocht je dus een stap verder willen gaan is het ontlinken nu dus ook mogelijk. Niet alleen van de plaatser van de post trouwens, óók van degene die het geliket of gedeeld heeft of er op gereageerd heeft!

connectie linkedin verwijderen

Bedrijfspagina – productgroepen

Zo, na al het persoonlijke-profiel-geweld toch ook nog twee leuke nieuwtjes te melden over de bedrijfspagina. Op zich is deze eerste optie niet echt nieuw maar het is een test die hopelijk snel verder uitgerold wordt door LinkedIn. Al tijden zijn ze aan het experimenteren met productpagina’s. Even leek het er op dat je apart producten kon hangen aan je bedrijfspagina met daaraan ook weer reviews gekoppeld. Helaas is dat laatste gesneuveld, wel kun je nu reviews op je persoonlijke profiel vragen voor je services, maar er is wel iets anders gaande wat óók heel interessant is: productgroepen.

Op dit moment is het alleen nog beschikbaar en gericht op softwarebedrijven met de insteek een community direct aan de bedrijfspagina te koppelen om gebruikers vragen te laten stellen over desbetreffende software. Een goed voorbeeld is Canva, bij veel mensen ondertussen bekend vanwege het gemak om plaatjes en afbeeldingen te bewerken.

product groep linkedin

We wachten af tot er meer bekend is en dan zal ik het jullie uiteraard laten weten. Hopelijk worden ze niet, net als de ‘gewone’ groepen, doodgespamd en worden ze weer nuttig net als jaren geleden. Ik pleit ervoor!

Bedrijfspagina Workplace

Met een aparte sectie ‘Workplace’ kun je straks als bedrijfspagina meer laten zien over je bedrijf. Informatie over flexibele werktijden, thuiswerken, vaccinatie-eisen, dat soort zaken. Dit is bedoeld om toekomstige werknemers duidelijk te maken waar ze in stappen. Iedereen kan dan aan de hand van deze gegevens al vooraf bepalen of het bij ze past of niet.

Workplace linkedin

Wat er aan zit te komen

LinkedIn ontwikkelt zich continu door en regelmatig worden er dan ook nieuwe opties getest voordat ze bij de gebruiker uitgerold worden. Een van die opties is een héle fijne, ik hoop dan ook dat die doorgang vindt. In de instellingen kun je, hopelijk, straks filteren dat je bepaalde onderwerpen niet wil zien in je tijdlijn. Onderstaand screenshot heb ik van vakgenoot Kevin D Turner geleend, blijkbaar zit hij in de testgroep. Zoals je ziet heeft hij de mogelijkheid om politiek-getinte onderwerpen uit zijn tijdlijn te filteren. Heerlijk lijkt me dat, ook graag voor alles wat met ‘Covid19’ en ‘Vaccineren’ te maken heeft 😅.

filter tijdlijn linkedin

Eerdere overzichten LinkedIn nieuws updates

Heb je iets gemist of zie je het er in dit overzicht niet bij staan? Grote kans dat het al een keer voorbij gekomen is. Iedere maand maak ik een overzicht waarin je kunt blijven terugzoeken. Handig! Van september 2020 tot oktober 2021 heb ik deze overzichten op LinkedIn geplaatst. De laatste edities vind je hier:

TIP 👉 Op LinkedIn stop ik dan wel voorlopig even met mijn ‘nieuwsbrief’ maar uiteraard heb ik zelf ook een (volwaardigere) nieuwsbrief. Ik zou zeggen, volg deze als je echt niets wilt missen qua nieuws, artikelen, blogs en tips over LinkedIn maar ook regelmatig over andere socialmedia-zaken: http://www.corinnekeijzer.nl/nieuwsbrief-corinne-keijzer/

Heb jij iets nieuws ontdekt op LinkedIn? Laat het me weten via een privébericht op LinkedIn (wel even linken dan). Uiteraard zet ik je naam als bronvermelding erbij als het bruikbaar is!

LinkedIn kennis-sessies

Maak gratis kennis met onze maandelijkse LinkedIn kennis-sessies voor beheerders van bedrijfspagina’s en schuif aan als je meer uitleg wil over bovenstaande nieuwtjes en ontwikkelingen, feedback wil op je bedrijfspagina, je berichten of campagnes en/of je vragen wil stellen over LinkedInzaken. Iedere eerste vrijdag van de maand bieden we deze sessies aan, voor zowel het persoonlijke profiel als de bedrijfspagina. Gebruik de code ‘KENNIS’ en ontvang de eerste keer gratis toegang ter waarde van 19,95. Je zit nergens aan vast, het stopt vanzelf. Je kunt zelf de sessies daarna weer activeren, per maand, 6 maanden of 12 maanden.

Let op: heb je een open training ‘LinkedIn voor bedrijven’ bij ons gevolgd, dan zitten deze sessies daar al voor een aantal maanden, afhankelijk welke training je precies volgt, automatisch bij inbegrepen.

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk ons trainingsaanbod op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Vraag VRIJBLIJVEND een voorstel op maat: https://www.digitalmoves.nl/contact/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/