Regelmatig geef ik tips op LinkedIn op gebied van social selling en personal branding, vaak voortkomend uit de praktijk van onze workshops en trainingen. Al deze tips bundel ik in dit blog zodat je ze altijd overzichtelijk bij elkaar hebt staan. Mocht er iets veranderen op LinkedIn, dan geef ik dat ook aan onder de tip. Ik wens je veel leesplezier! 

Tip 1: zorg dat je een deskundig profiel hebt

Download de LinkedIn checklist zodat je zeker weet dat je alle belangrijke profielonderdelen hebt toegevoegd en aangepast. Helemaal deskundig worden op LinkedIn? Dan is uiteraard ‘Meer succes met LinkedIn!‘ een must have!

wat is gevorderd of zeer deskundig profiel

Tip 2: zo personaliseer je je uitnodiging op mobiel

‘Via mobiel kun je geen berichtje sturen bij je uitnodiging’. Jawel hoor…..check!

berichtje op mobiel linkedin

Tip 3: zoek zelf contact bij uitnodigingen zonder bericht

Belangrijkste tip als je wilt dat LinkedIn goed voor jou werkt: zoek persoonlijk contact. En dat contact begint bij een uitnodiging. Of je deze nu met of zonder bericht ontvangt, reageer áltijd!

berichtje sturen bij uitnodiging linkedin

Tip 4: plaats een passende omslagfoto op je profiel

Zo zonde als je deze optie niet benut: de omslagfoto. Voor je personal branding een múst, laat zien waar je voor staat in je vakgebied of werkleven. Dit mag symbolisch zijn maar uiteraard ook ‘gewoon’ iets uit je werk. Mooie aanvulling op je profielfoto.

omslagfoto linkedin

Tip 5: maak je LinkedInprofiel in meerdere talen aan

Hoe zit dat met de taalinstellingen op LinkedIn? Ik schreef daar al eerder een blog over. In ieder geval is het verstandig om je LinkedInprofiel in een tweede taal aan te maken als je doelgroep ook uit meerdere talen bestaat. En het is goed voor je vindbaarheid!

linkedin profiel in meer talen

Tip 6: profielwijzigingen delen ja of nee

In de oude lay-out van LinkedIn kon je met een schuifje in één keer uitschakelen dat je netwerk in de tijdlijn jouw profielwijzigingen te zien krijgt. Dit doe je tegenwoordig per onderdeel, indien optie aanwezig, dus goed opletten dat het schuifje de juiste kant op staat.

Zie overigens dit soort wijzigingen of toevoegingen ook als kansen. Heb je een nieuwe baan of opleiding afgerond, dan kan het wel nuttig zijn je netwerk daarvan op de hoogte te stellen. Soms krijg je er leuke gesprekken door met soms zelfs nog leukere gevolgen. Het is maar een tip :)

Overigens zie je dergelijke wijzigingen alleen als je je tijdlijn op ‘recent’ hebt staan, dus de updates in chronologische volgorde van activiteit.

Hoe zet je profiel wijzigingen uit op linkedin

Tip 7: sluit je dubbele account op Linkedin

Sommige LinkedInleden hebben een dubbel account. Vaak ooit in een ver verleden eens aangemaakt, inloggegevens kwijtgeraakt en daarom een nieuwe aangemaakt. Om verwarring te voorkomen is het handig dit account te sluiten. In deze tip vertel ik je hoe je dat doet en hoe je ook je accounts kunt samenvoegen.

dubbel linkedin profiel sluiten

linkedin tips

Let op: je moet wel je inloggegevens weten als je je accounts wilt samenvoegen. Je kunt je wachtwoord opvragen maar je e-mailaccount niet. Het is dus zaak om te achterhalen welk e-mailaccount je destijds gebruikte voor het account dat je wilt verwijderen. Je kunt het wel laten verwijderen als je het e-mailadres niet weet, dan geef je de url van het profiel door aan LinkedIn.

Tip 8: zoeken op content binnen LinkedIn

Soms komt er erg veel informatie voorbij op LinkedIn en wil je wel eens wat terug zoeken. Wist je dat je kunt zoeken op bepaalde woorden én namen? Zoek je bijvoorbeeld al mijn LinkedIntips? Gewoon even deze term in de zoekbalk invullen, mijn naam er bij zetten en zoeken op de tab ‘Content’. Net zo handig :)

updates zoeken linkedin

linkedin tipsHet gebruik van hashtags is soms handig om ‘herkenning’ te creëren maar is dus op zich niet nodig. Gebruik ze ook liever niet in je tekst maar zet ze onderaan, zo blijft het leesbaar (niet iedereen weet ook wat hashtags zijn) en gebruik ze met mate.

Tip 9: maak je e-mailaccount zichtbaar voor iedereen

Dit is echt heel fijn, wederom een instelling die toegevoegd is aan LinkedIn! Je kunt nu zelf bepalen voor wie je e-mailaccount zichtbaar is op je profiel. Voorheen was het zo dat het e-mailaccount alleen zichtbaar is voor mensen die direct met je gelinkt zijn en moest je het bijvoorbeeld in je samenvatting plaatsen. Dat hoeft dus niet meer, je mag het nu zichtbaar maken voor iedereen op LinkedIn.

contact gegevens linkedin

linkedin tips

Let op: dit géén uitnodiging om e-mailadressen klakkeloos in je database toe te voegen en mensen ongevraagd je nieuwsbrief te sturen, iets dat nog veel te vaak gebeurt. Buiten dat het wettelijk niet toegestaan is, wekt het ook veel irritatie op en word je vaak weer het netwerk van iemand uitgegooid.

Tip 10: loop je instellingen eens goed door

Het is zo belangrijk maar wordt vaak vergeten: de instellingen even eens een keer doorlopen om te bekijken wat je nu precies deelt en zichtbaar maakt. Het kost even één keer tijd, maar dan heb je ook alles goed staan. In ‘Meer succes met LinkedIn!‘ staan de instellingen grotendeels uitgelegd.

instellingen linkedin

Tip 11: personaliseer de url van je LinkedInprofiel

Heb je een persoonlijk LinkedInprofiel, dan heb je ook een persoonlijk webadres voor dit profiel. Gemakkelijk om te communiceren op bijvoorbeeld je visitekaartje, maar niet als je het niet aangepast hebt. Dan staan er namelijk een hoop lelijke cijfers en letters in. Pas hem snel aan dus, en liefste voordat eventueel naamgenoten er vandoor gaan met jouw nette link!

url aanpassen linkedin

Tip 12: Maak je updates persoonlijk bij het delen

Je deelt een linkje of een update van iemand anders en vervolgens zet je er niets bij. De interactie blijft dan meestal uit, want waarom zouden mensen reageren op een bericht wat zo gekopieerd en geplakt is? Als jij geen moeite doet, doet iemand anders dat net zo min, dus personaliseer de update en geef je mening of bijvoorbeeld een korte samenvatting van wat men kan verwachten als hij of zij op de link klikt.

tips updates linkedIn

 

Tip 13: Stel connecties aan elkaar voor met privébericht

Iemand uit je netwerk wil je voorstellen aan een ander persoon uit je netwerk. Omdat ze iets voor elkaar kunnen betekenen, omdat één van hen een oproep heeft gedaan en jij denkt daar de juiste match voor gevonden te hebben of omdat jij denkt dat ze eens met elkaar in gesprek moeten over het één of ander. Hoe ga je daar mee om? De introductie-optie zit alleen nog in de betaalde versie, maar daar weten wij wel een alternatief trucje voor :)

iemand voorstellen linkedin

Tip 14: koppel LinkedIn aan je Gmail-account

Met of zonder de Sales Navigator kun je de extensie ‘Sales Navigator (Lite)’ installeren om direct van de afzender in je G-mail te zien wie de afzender is. Als iemand je mailt met het zelfde e-mailadres als dat hij of zij binnen LinkedIn gebruikt, zie je direct zijn of haar gegevens in je mailbox verschijnen bij het mailtje. Superhandig: gezicht erbij, functie, eventueel gezamenlijke connecties. Zeker bij meerdere naamgenoten handig te weten dat je direct de juiste persoon voor je hebt.

Hoe koppel je LinkedIn aan Gmail

Tip 15: wat betekent een ‘view’ of ‘bekeken’ op LinkedIn

Wat is eigenlijk een ‘view’ op LinkedIn? Deze vraag krijg ik steeds weer, tijd voor uitleg dus!

wat is een view

Wat betekent een view?

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/