De Facebook privacy instellingen worden op veler verzoek aangepast. Het wordt nu makkelijker en eenvoudiger om deze instellingen aan te passen via de mobiele app. Een goeie zet van Facebook om het voor de Facebookgebruiker makkelijker te maken. Bekijk hier wat dat voor jou betekent.

Onrust over Facebook

De afgelopen weken is er veel onrust ontstaan over de privacy instellingen van Facebook. Het grote schandaal waar data van 50 miljoen Facebookgebruikers is gelekt heeft een grote impact op iedereen. Eigenaar Mark Zuckerberg is diep door het stof gegaan en heeft naast excuses ook nieuwe ontwikkelingen aangekondigd op het gebied van privacy. De eerste inspanningen worden zichtbaar.

Vandaag (28 maart 2018) heeft Facebook aangekondigd dat de privacy instellingen op de mobiele telefoon makkelijker en eenvoudiger zijn gemaakt en dat de komende weken er nog meer stappen volgen om het voor de Facebook gebruiker makkelijker te maken om de juiste instellingen te vinden én aan te passen.

Nieuwe interface van de instellingen

Waar je voorheen door maar liefst 20 (!) verschillende schermen moest om alle instellingen te vinden, hoef je vanaf nu nog maar naar één scherm.  Facebook heeft dit menu compleet aangepast en opnieuw ontworpen. Gelukkig maar, want het nieuwe menu is een stuk overzichtelijker dan het oude. Links zie je de oude versie en rechts de nieuwe.

nieuwe privacy instellingen van facebook

 

Wat kun je aanpassen?

Facebook heeft deze menustructuur zo opgezet dat je de volgende instellingen snel kunt aanpassen:

    • Je Facebook account veiliger maken: Hier vind je de optie om je account beter te beschermen zoals een tweestapsverificatie instellen. Als je dit instelt, voeg je een belangrijke extra beveiligingslaag toe aan je Facebook account waardoor bijvoorbeeld hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet genoeg meer hebben. Als je tweestapsverificatie instelt, word je gevraagd een speciale beveiligingscode in te voeren of je aanmeldpoging te bevestigen telkens wanneer iemand toegang wil krijgen tot jouw Facebook account vanaf een computer die of mobiel apparaat dat niet wordt herkent.

 

    • Jouw persoonlijke informatie: Het wordt met deze nieuwe instellingen makkelijker om te bekijken wat je hebt gedeeld en of je dat wilt verwijderen. Dit gaat om berichten, maar ook bijvoorbeeld om reacties die je geplaatst hebt. Ook de termen en woorden die je hebt gebruikt om binnen Facebook te zoeken kun je verwijderen.

 

    • Facebook advertenties: Iedereen krijgt ze in de tijdslijn te zien, maar nu kun je ook aangeven welke advertenties je absoluut niet wilt zien. Handig om er voor te zorgen dat je advertenties van bepaalde bedrijven of producten niet in je Facebook tijdslijn meer tegenkomt.

 

  • Jouw persoonlijke profiel: Heel belangrijk om die instellingen goed te hebben staan, want je wilt niet dat iedereen zomaar toegang heeft tot jouw profiel. De instellingen om te bepalen wie er wat van jouw account mag zien worden ook makkelijker gemaakt.

Het verwijderen van data op Facebook

Facebook verzamelt heel veel data en als gebruiker zijnde geef je regelmatig toestemming aan bijvoorbeeld andere websites of apps om gebruik te mogen maken van die data. Doordat je dat vaker doet zie je door de bomen het bos niet meer en kan je het overzicht kwijt raken welke data er nu door wie gebruikt mag worden.

Facebook komt nu met een nieuw overzicht waarin je dat soort informatie makkelijker kunt vinden. Onder andere je berichten die geplaatst hebt, foto’s en video’s, reacties, likes en chats kun je in dit nieuwe overzicht aanpassen of makkelijk verwijderen.

nieuwe privacy instellingen van facebook

Het kopiëren en opslaan van jouw data op Facebook

Facebook biedt je nu ook de optie om al je gegevens op te slaan. Je kunt een kopie maken van al je berichten, foto’s die je hebt geplaatst én contacten die je op Facebook hebt opgedaan. Handig om een back-up te maken van al jouw data.

Update: Wanneer dit in NL wordt uitgerold is nog niet bekend.