Steeds meer mensen willen meer weten over ‘social selling’. Wat is het en wat kun je er mee? Het is een proces dat veel verder gaat dan LinkedIn alleen. Ik vind LinkedIn alleen wel een van de belangrijkste kanalen hiervoor. Geert Menting van Hoobr vroeg in een LinkedIn live sessie Carola Rodrigues en mij het hemd van het lijf over social selling

Hekel aan koude acquisitie

Al sinds ik zelfstandige ben (2010) houd ik me bezig met het proces social selling. Ik wist alleen nooit dat het zo genoemd werd, de term zelf ken ik pas een jaar of vijf. Ik heb altijd al een hekel gehad aan koude acquisitie. Ik houd er niet van om gebeld te worden door onbekenden die mij niet kennen en zelf vond ik het ook vreselijk om te doen in de tijd dat ik onder andere hypotheekadviseur was.

“Hier Corinne, ga maar zoveel mogelijk mensen bellen die hun huis te koop hebben staan en probeer daar hypotheekafspraken uit te halen” zei mijn baas terwijl hij de makelaarsgids en telefoongids voor mijn neus legde. Met lood in de schoenen belde ik dan mensen op. Dat was vrijwel altijd in de avonduren, het liefst rond etenstijd, dat je wist dat mensen thuis waren. Want tsja, mobiele telefoons bestonden sowieso nog niet op de manier zoals we ze nu kennen.

ga maar zoveel mogelijk mensen bellen die hun huis te koop hebben staan en probeer daar hypotheekafspraken uit te halen

Hole in one slaan werkt zelden

Vergelijk cold calling met golfen: je probeert een hole in one te slaan maar dat lukt je maar 1, 2, misschien 3 keer op de honderd keer. Waarom niet wat meer slagen pakken om uiteindelijk dat balletje in het gaatje te krijgen? Harro Willemsen en Arjo Bunnik schreven er een geweldig boek over: de Par5 methode, een must read voor iedereen die nieuwe klanten en prospects wil aantrekken.

Voor mij was het dus geen optie om op die manier klanten te werven en dus ging ik het op mijn eigen gevoel anders doen. Ik zorgde er voor dat mensen me konden vinden, dat ik zichtbaar werd met de juiste content en dat mensen wisten waar ze me voor konden benaderen en waar mijn expertise lag. Sinds jaar en dag heb ik daardoor een volle mailbox met aanvragen. En geloof me, iedereen kan dat voor elkaar krijgen, je moet alleen even weten hoe.

Verbinding zoeken in plaats van snel scoren

Waar het in het proces van social selling om gaat is verbinding zoeken met mensen. Leer ze kennen, zorg dat ze jou leren kennen. Hier heb je socialmediakanalen voor, maar vergeet ook zeker de ‘traditionele’ kanalen niet zoals netwerkevents en -borrels zoals Carola in ons interview ook duidelijk aangeeft. Investeer in je relaties, social selling is lange termijn denken. Snel scoren kan een paar keer goed gaan maar uiteindelijk win je daar veel minder mee. Zorg voor vertrouwen en gunfactor, dat je prospects naar jou toekomen, jou zien en vooral ook vinden.

Investeer in je relaties, social selling is lange termijn denken.

Wat is social selling

Wat is social selling nu eigenlijk? Er zijn vele definities en omschrijvingen te vinden over dit onderwerp. Wie ooit de term bedacht heeft weet ik niet, maar het woord ‘selling’ is wat mij betreft niet goed gekozen. In eerste instantie verkoop je namelijk niet iets. Het gaat veel verder dan dat.

Mijn definitie van social selling is:

  • een proces
  • waarin je je (sociale) netwerken inzet
  • om de juiste professionals en besluitvormers (zowel online als offline) te ontmoeten,
  • hen kennis laat maken met jouw expertise en jouw merk of werk
  • waarna je vervolgens bouwt aan een sterke (online) relatie
  • en in eerste instantie alleen geeft en verbindt
  • die je uiteindelijk helpt om omzet/nieuwe klanten/bekendheid te genereren.

Je bent niet direct bezig met verkopen, juist helemaal niet. Je bent bezig met het creëren van ambassadeurs, mensen die zelf geïnteresseerd raken of jou doorverwijzen als ze iemand kennen die interesse heeft in jouw business.En dat kan zowel offline als online en is niet gerelateerd aan één kanaal.

LinkedIn live sessie

Kijk en luister naar het interview, wie weet levert het je nog een aantal waardevolle tips op. Veel kijkplezier!

 

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/