Juni was echt een feestmaand als het gaat om de nieuwe opties op LinkedIn. Ik denk dat de ontwikkelaars veel tijd over hadden tijdens het thuis zitten met Corona ? Ik heb altijd een vrij lange wensenlijst gehad maar die wordt nu in rap tempo kleiner. Wat is er gebeurd afgelopen maand en waar kun je je binnenkort op verheugen? Het maandelijkse LinkedIn overzicht, de langste tot nu toe ooit!

Het persoonlijke LinkedInprofiel

Let op: het kan zijn dat je bepaalde opties of wijzigingen zelf nog niet ziet in je profiel. LinkedIn heeft 690 miljoen leden en als ze alles tegelijk zouden toepassen bij iedereen dan zouden de servers ontploffen. Dit wordt dus geheel willekeurig gefaseerd gedaan en soms sta je vooraan en soms achteraan in de rij. Het heeft niets te maken met betalen, datum lidmaatschap of andere zaken. Soms kan het helpen je taalinstelling naar Engels te switchen, maar ook dat gaat lang niet altijd meer op. Gewoon geduld dus, het komt vanzelf!

Laat zien dat je werk zoekt met ‘Open to work’

Geweldig, een optie waar we ook al langere tijd op zaten te wachten: je kunt nu duidelijk in beeld brengen dat je werkzoekend bent op LinkedIn. Vroeger, tot een jaar of 7 geleden denk ik, had je een  koffertje achter je naam op het moment dat je het Jobseeker betaalpakket afsloot. Vond ik geweldig, wist iedereen dat je werkzoekend was. Maar dat werd verwijderd. En je moest dus sowieso een betaalpakket hebben. Niet handig.

Nu kun je aan recruiters aangeven, al langere tijd, dat je op zoek bent naar werk door ‘Beschikbaar voor carrièrekansen’ aan te zetten in je profiel. Maar die boodschap dat je beschikbaar bent bleef alleen bij recruiters zichtbaar. Nu kun je kiezen om het volledig openbaar te maken. Op dat moment krijg je een fotoframe in je profielfoto waarin duidelijk ‘#opentowork’ staat. Nu kan iedereen op LinkedIn, bijvoorbeeld bij reacties, likes of je eigen content, zien dat jij beschikbaar bent. Maar ook ben je vindbaar in de hashtag.

Met dank aan Andre Vasterman die zijn profiel beschikbaar wilde stellen. Heb jij een geschikte baan voor Andre? Contact hem direct: https://www.linkedin.com/in/andre-vasterman/

#opentowork linkedin

Update krijgt steeds meer opties

Ook het veld voor de updates heeft een make-over gekregen en ziet er een stuk netter uit. Klik je het open, dan krijg je nog meer mogelijkheden.

update linkedin

Ik zie er nog maar 5 op dit moment, bij deelnemers van mijn workshops zag ik er sommigen al zes hebben. Ik hou er zelf niet van (behalve de opiniepeiling), maar mocht je geen inspiratie hebben en toevallig een van deze opties nodig hebben, dan kán het handig zijn om ze in te zetten:

nieuwe opties update linkedin

 • Vier een gelegenheid – hiermee kun je
  • een nieuwe collega welkom heten
  • erkenning geven aan een collega
  • een projectlancering aankondigen
  • een werkjubileum vieren
  • je nieuwe functie aankondigen.

Kies een van deze opties, bijvoorbeeld de laatste, en LinkedIn kauwt je een tekstje voor zoals:

‘Ik vier een jubileum op mijn werk. Dankbaar voor dit #carrièrehoogtepunt’. Vervolgens kies je er zelf een afbeelding bij. Ik hou niet van de voorgekauwde tekstjes, de hashtags daarentegen zouden wel interessant kunnen zijn, vooral als mensen die ook zouden volgen of zoeken.

 • Expert vinden – ben je op zoek naar iemand in een bepaalde branche ( er staan er nu 4 gespecificieerd + ‘Ander’) dan doe je op deze manier een oproep. Kun je ook zelf verzinnen toch?
 • Opiniepeiling opstellen – de poll is superhandig om kleine onderzoekjes te doen in je netwerk. Een vraag met maximaal vier opties om uit te kiezen.
 • Deel een profiel – dit doe je als je iemand in een update wilt aanbevelen. Zou ik Rik willen aanbevelen in mijn netwerk, dan krijg je deze regel voorgezet:
  Rik zou een geweldige aanvulling op elk team zijn. Laat het me weten als u contact wilt opnemen.#ShareProfile‘. Zou jij dit zo plaatsen?
 • Hulp bieden – als je bepaalde diensten vrijwillig aan wilt bieden kun je deze optie gebruiken. Zie je jezelf dit al plaatsen? ‘— ? #OfferingHelp: Algemene hulp, Vrijwilligerswerk’

Kortom, leuk, maar wat mij betreft verzin je de teksten beter zelf ?

Een update privé doorsturen via ‘Versturen’

Het kon altijd al, maar dan via de optie ‘Delen’: een update doorsturen naar iemand in een privébericht. Nu is het losgekoppeld en zie je onder de updates naast ‘Delen’ ook ‘Versturen’ staan waarmee je dus voortaan updates door kunt sturen aan iemand in je netwerk.

prive bericht linkedin

Nieuwe like-optie ‘Medeleven’

Er komt een zesde like-optie aan, ‘medeleven’. Hiermee kun je steun betuigen aan mensen op LinkedIn . De andere like-opties waren hier niet echt geschikt voor dus mooie aanvulling (met dank aan Marcel Molenaar voor de update).
nieuwe like knop linkedin

Bron: Marcel Molenaar

Omslagfoto makkelijker te bewerken en templates in aankomst voor steunbetuiging

De omslagfoto aanpassen of uploaden was altijd wat omslachtig, dat is nu aangepast. Je kunt in je persoonlijke profiel nu, net als in de bedrijfspagina, direct klikken op het potloodje. Fijn!

uploaden achtergrondfoto

Wat ik zelf wat minder vind, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk, dat zijn de templates die je binnenkort kunt verwachten voor je achtergrondfoto. Deze zijn bedoeld om steun te betuigen aan bepaalde groeperingen. Of je hiervoor LinkedIn moet gebruiken? Ik denk het niet. Maar zoveel mensen, zoveel wensen.

Met dank aan Kevin D Turner voor het delen.

omslagfoto linkedin aanpassen

Bron: Kevin D Turner

LinkedIn menubalk menigmaal aangepast

Je hebt het misschien wel gezien, maar LinkedIn zelf past blijkbaar ook de menubalk aan om steun te betuigen aan bepaalde groeperingen. Zo konden we begin juni een zwarte balk registreren in verband met Black Lives Matter, en halverwege juni werd het ineens een regenboog icoontje in verband met de pride op 27 juni. Sluit aan op mijn vorige onderdeel, de aanpassing van de omslagfoto.

De kopregel is nu ook op laptop in aantal tekens verhoogd

Wat al langere tijd mogelijk was op de mobiele applicatie, kun je nu ook op de laptop/desktop: je kopregel aanpassen in meer dan 120 tekens. Het aantal tekens is verhoogd naar 220 en daarmee rechtgetrokken met de optie op de app. Of het verstandig is om deze 220 tekens ook te benutten? Dat hangt er vanaf. Alleen je functienaam is wat summier en zegt vaak heel weinig. Als je mensen naar je profiel wilt trekken, maak er dan een scherpe, aantrekkelijke tekst van. Maar te lang kan juist ook averechts werken, soms is kort maar krachtig nog steeds beter.

Spraakicoontje voor het uitspreken naam

Op de app kun je nu je naam inspreken waarna je vervolgens een luidspreker icoontje achter je naam terugziet. Ik vind het een leuke optie, handig als je een afspraak hebt met iemand met een wat lastigere naam. Mij noemen ze bijvoorbeeld bij voorbaat altijd ‘Corien’. Terwijl het toch echt ‘Corinne’ is ?Maar ook handig als je zaken in het buitenland doet en een typisch Hollandsche onuitspreekbare naam hebt voor anderstaligen.

Hoe werkt het?

 1. op de app zie je een melding verschijnen als je op je profiel komt of je klikt op het potloodje.
 2. Vervolgens klik je op de blauwe button en spreek je je naam in. Of iets anders, je hebt 10 seconden de tijd.
 3. Niet goed gegaan? Je kun het zo vaak overdoen als je zelf wilt.
 4. Kies of het alleen af te luisteren is voor je eigen connecties of voor iedereen op LinkedIn (uiteraard adviseer ik dit laatste)
 5. En zie daar, een luidspreker achter je naam welke ook op de laptop/desktop zichtbaar is. Klik er op en je hoort je ingesproken bericht.

icoontje naam linkedin

linkedin tips

Let op: als je je kopregel langer dan 120 tekens hebt gemaakt (zie vorige onderdeel), dan gaat LinkedIn steigeren bij het inspreken van je naam, dat botst namelijk met elkaar. Je kunt dan het beste je kopregel even opslaan ergens, verwijderen of inkorten, en na het inspreken weer op de laptop/desktop toevoegen. 

Uitnodigingen + suggesties

Als je iemand uitgenodigd hebt op LinkedIn kun je dat nu goed terugzien in het profiel van diegene. De optie ‘Connectie maken’ verandert in ‘In behandeling’. Daarnaast krijg je direct suggesties van personen die je misschien ook wilt uitnodigen. Kijk uit, als je op het poppetje met plusje klikt is je uitnodiging direct verstuurd. Wel kun je gelukkig nog een persoonlijk bericht er achteraan sturen, maar beter ga je eerst naar het profiel zelf toe en klik je daar op ‘connectie maken’ om dit direct voor elkaar te krijgen.

in behandeling linkedin uitnodiging

linkedin tips

Let op:de uitnodiging is ook direct verzonden als je op ‘Connectie maken’ klikt. Je kunt daarna uiteraard wel een bericht meesturen maar de uitnodiging ís al verzonden op dat moment. 

De LinkedIn bedrijfspagina

Stories nu ook op LinkedIn bedrijfspagina beschikbaar

Je kon er op wachten, de stories die pas geleden nog gelanceerd zijn voor de persoonlijke profielen zijn nu ook beschikbaar op de bedrijfspagina. Vooralsnog alleen vanaf de mobiele applicatie. Alle ins en outs vind je in mijn blog special over stories.

story linkedin bedrijfsprofiel

Evenementen hebben aparte tab gekregen

Het was ook hier op wachten, nu eindelijk zo ver: een mooie aparte plek voor evenementen vanuit die je vanuit je bedrijfspagina opzet. Alle ins en outs over het opmaken, bijhouden en promoten van vind je terug in mijn blog special over evenementen.

evenement linkedin bedrijfsprofiel

Volg je onze bedrijfspagina Digital Moves eigenlijk al? https://www.linkedin.com/school/digital-moves/?

Voeg je gevolgde training bij Digital Moves toe aan je licensies/certificaten

Niet nieuw op LinkedIn maar wel nieuw voor Digital Moves: Je kunt nu onze bedrijfspagina ook aan je gevolgde cursussen en opleidingen van Digital Moves ‘hangen’! In je persoonlijke profiel kies je in het blauwe balkje ‘Profielonderdeel toevoegen’ voor ‘Licensies en certificaten’ of ‘Opleiding’ et voila… je vult de gegevens in én koppelt onze bedrijfspagina in het veld ‘Organisatie’. Mooier op je profiel én je komt met het ingevulde onderdeel ‘Opleiding’ in de alumni lijst van onze bedrijfspagina zodat je altijd oud-deelnemers kunt terugvinden.

logo toevoegen cursus linkedin

Volgers bedrijfsprofiel weer zichtbaar 

Het was een van de grootste ergernissen op de LinkedIn bedrijfspagina: het niet kunnen zien van je volgers. Maar goed nieuws, het is (binnenkort) weer mogelijk! En niet alleen zie je wie je volgers zijn, ook zie je vanaf wanneer ze volger zijn geworden. Op je bedrijfspagina is het aantal volgers nu blauw gekleurd, als je de optie al hebt, en als je er op klikt volgen alle volgers met de maand waarin ze je pagina zijn gaan volgen. Fijn!!

hoe kan ik volgers zien op linkedin

Campagnebeheer 

Retargeting op video en lead gen forms nu mogelijk bij advertenties

Super, dit is ook weer echt een vette toevoeging op het campagnebeheer van LinkedIn: inspelen op de kijkers van je video ads! Stel dat iemand je video ad heeft gezien over een evenement en dit voor 75% heeft bekeken, kun je deze doelgroep een volgende advertentie voorschotelen waarin ze zich kunnen registreren.

Heeft iemand een lead gen form geopend? Dan is er waarschijnlijk interesse. Ook deze groep kun je nu een nieuwe advertentie voorschotelen zodat ze alsnog tot conversie leiden.

Wat er verder nog speelt op LinkedIn….

Nieuwe opties worden door LinkedIn soms aangekondigd (maar meestal niet ? ) en soms duurt het een tijd voordat iedereen een bepaalde optie ook daadwerkelijk heeft. Soms worden nieuwe functionaliteiten alleen maar getest door LinkedIn en komen ze uiteindelijk helemaal niet tot je beschikking. Wat loopt er op dit moment, wat kun je nog verwachten de komende tijd op LinkedIn en wat valt me op?

Denk en praat vooral mee, tips en screenshots zijn altijd welkom als je iets nieuws gezien hebt, stuur ze vooral ook door! Ik vermeld altijd je naam erbij (indien gewenst).
De volgende zaken lopen momenteel. Misschien ben je al een van de gelukkigen die er beschikking over heeft, maar zo niet: geduld.

Afwezigheidsassistente Inbox

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan een afwezigheidsassistente voor je inbox op LinkedIn. Verwacht: zomer 2020.

Optie om in agenda te plannen via de Chatoptie

Er komt een optie om online via de chat een agenda afspraak met iemand te maken. Verwacht: najaar 2020

Elevate gaat op in de bedrijfspagina

De (betaalde) dienst Elevate gaat eind dit jaar op de schop en de functionaliteit wordt opgenomen in de LinkedIn bedrijfspagina. Dit betekent het einde van de op zichzelf staande app. Met Elevate kunnen collega’s content met elkaar delen, op LinkedIn verspreiden en meten. Of het op de bedrijfspagina een gratis optie wordt voor iedere beheerder, dat is me nog niet duidelijk. In ieder geval wil LinkedIn meer de link leggen tussen de bedrijfspagina en de persoonlijke profielen wat logisch is. Ik hoop alleen dat het niet (nog meer) verleid tot klakkeloos door delen.

Google indexatie content LinkedIn:

het is een lang gekoesterde wens, en hij komt er nu dus ook echt aan: content van LinkedIn terugvinden op Google. De eerste LinkedInleden hebben al gemerkt dat hun content vindbaar is door zoekopdrachten in Google.

Live video:

op dit moment zijn er steeds meer Nederlanders en bedrijfspagina’s bekend die de optie ‘live video’ hebben dus ik verwacht dat dat snel verder uitgerold wordt en op meer profielen beschikbaar wordt komende tijd. Je kunt bij LinkedIn een aanvraag doen om de optie te krijgen: https://www.linkedin.com/help/linkedin/ask/lv-app Zelf ben ik al een keer gast geweest bij Jeroen Heerschop van Get Responsive en ook Geert Mensing van Superhelden heeft me op deze manier een keer geïnterviewd.

Eerdere overzichten LinkedIn nieuws updates 

Heb je iets gemist of zie je het er in dit overzicht niet bij staan? Grote kans dat het al een keer voorbij gekomen is. Iedere maand maak ik een overzicht waarin je kunt blijven terugzoeken. Handig!

Volg op LinkedIn mijn persoonlijke updates en/of hashtag #LinkedInTipsCorinne om niets meer te hoeven missen qua LinkedIntips! 

Heb jij iets nieuws ontdekt op LinkedIn? Laat het me weten via corinne@digitalmoves.nl. Uiteraard zet ik je naam als bronvermelding erbij als het bruikbaar is!

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/