Na gisteren in mijn blog uitgelegd te hebben dat er een nieuwe functie op Facebook komt, Graph search, schrijf ik nu een serie blogs over Facebook privacy instellingen. Deze zullen met de nieuwe zoekmachine van Facebook steeds belangrijker worden. Wil je ook zelf de hand houden in je privacy, volg dan mijn blogs. Dit kan via een RSS op de site of anders via mijn Facebookpagina. Als eerste behandel ik vandaag de instellingen voor je statusupdates.

Privacy instellingen

Sinds kort zie je rechtsboven je profiel een slotje naast je naam staan. Als je daar op klikt kom je direct in je privacy instellingen.

facebook zoekmachine graph

Wie kan mijn inhoud zien

Klik deze open en er volgt een menu. Je ziet als eerste “Wie kan mijn toekomstige berichten bekijken”. Deze optie slaat op je statusupdates. Alles wat je op je tijdlijn zet in je statusupdate, is zichtbaar voor de groep die je hier aanklikt.

privacy instellingen facebook

 

–      Openbaar = voor iedereen op Facebook zichtbaar

–      Vrienden = alleen diegenen die je als vriend hebt toegevoegd op Facebook

–      Vrienden behalve kennissen = hiermee sluit je een groep uit die je in een lijst gezet hebt. In dit geval “kennissen”.

–      Alleen ik = niemand kan het zien behalve jijzelf.

–      Aangepast = hier kan je zelf nog lijsten uitsluiten, bijvoorbeeld familie.

 

 

 

facebook privacy instellingen

–      Goede vrienden = alleen zichtbaar voor je vrienden die in deze lijst staan.

–       Familie = hetzelfde geldt voor deze lijst als voor “goede vrienden” en alle andere lijsten die je nog aan kan klikken.

In je Statusupdate wordt daarna automatisch de zichtbaarheid van iedere update van jou op deze instelling gezet. Wil je hem een keer veranderen, dan kan dat handmatig in de update zelf, maar dan springt hij bij de volgende update wel weer terug naar je instelling bij het slotje.

facebook privacy instellingen

Zichtbaarheid statusupdates uit het verleden aapassen

Toen je pas met Facebook begon, stond je er waarschijnlijk niet zo bij stil wat iemand wel mocht zien en wat niet. De meeste instellingen stonden op openbaar en waarschijnlijk heb je ze pas in de loop der tijd aangepast. Het zou jammer zijn als alles nu goed ingesteld staat op bijvoorbeeld alleen “vrienden” en dat je oude updates zichtbaar blijven voor onbekenden. Gelukkig kan je ook dit zelf aanpassen.

Ga eerst naar je accountinstellingen. Dat doe je door op het wieltje naast je naam rechts bovenin te klikken.

foto 36

Klik dan op “Privacy” links in de kantlijn.

facebook instellingen updates

Je ziet de optie verschijnen “het publiek voor oude berichten op je tijdlijn beperken”. Hier staat direct een waarschuwing van Facebook. Met deze actie kan je in 1 klap al je updates, foto’s, teksten, alles, omzetten naar ‘alleen zichtbaar voor vrienden”. Dus ongeacht of je “openbaar” of “vrienden van vrienden” hebt gekozen in het verleden. De waarschuwing is dat je het niet meer terug kan draaien, alleen handmatig, een voor een. Weet dus zeker wat je doet als je op deze knop drukt!

privacy updates facebook

Weergeven als

Wil je 100% zeker weten hoe anderen jouw tijdlijn zien? Klik dan in dezelfde kolom op “weergeven als”.

facebook privacy instellingen

Je gaat dan naar je profiel en ziet hoe mensen jouw profiel zien, die niét bevriend zijn met jou (openbaar). Je kan zelf ook kiezen om je pagina te bekijken als een bepaald persoon. Klik dan klik op “bekijken als specifiek persoon” en vul een naam in.

facebook privacy instellingen

Als je dit gedaan hebt, dan zie je waarschijnlijk nog een aantal zaken die alsnog zichtbaar zijn voor mensen waar je niet mee bevriend bent. Deze onderdelen moet je apart instellen als het gaat om privacy.  Het gaat om je info, vrienden, foto’s, kaart en vind ik leuks.

Morgen behandel ik twee van deze onderdelen, namelijk “info en vrienden“. Zorg dat je hem niet mist!