LinkedIn kent naast persoonlijke profielen ook speciale profielen voor bedrijven. Om een bedrijfsprofiel op te zetten moet je wel een persoonlijk profiel hebben waaraan je vervolgens het bedrijfsprofiel als werkgever, opdrachtgever of als eigen bedrijf kunt toevoegen. Is het handig om een zakelijk LinkedIn profiel te hebben? Dat hangt er vanaf wat je er mee wilt doen. In deze vijfdelige blogserie leg ik de mogelijkheden uit van een bedrijfsprofiel naast je persoonlijke profiel, voor zowel kleine als grote bedrijven. Wat zijn showcases, wat kun je met een carrièrepagina, wat zijn goede updates en wat kan je met de statistieken.

In deze eerste blog van vijf, laat ik zien hoe je een bedrijfsprofiel aanmaakt, inclusief een aantal bruikbare tips. 

Edit: op 26-5-2017 is dit blog geheel herschreven nav de nieuwe lay-out van LinkedIn. Wil je alle ins en outs weten, dan kun je het beste het e-book ‘LinkedIn voor bedrijven‘ bestellen.

Waarom een LinkedIn bedrijfspagina

Op dit moment van schrijven zijn er, naast zeven miljoen persoonsprofielen, bijna 123.000 Nederlandse bedrijfspagina’s op LinkedIn. Drie op de vier LinkedIn leden gebruikt LinkedIn om op de hoogte te blijven van zakelijk nieuws of om informatie over bedrijven te verzamelen. Uit onderzoek van LinkedIn is gebleken dat Linkedin 277% effectiever is in het genereren van leads dan Facebook of Twitter. Tijd om het zakelijke profiel van LinkedIn dus echt serieus te gaan nemen.

Er zijn verschillende takken van sport binnen de bedrijfspagina, om je bedrijf te versterken en te promoten. Je hebt onder andere de volgende mogelijkheden:

 • je als bedrijf mooi en goed profileren, bijvoorbeeld door updates te plaatsen die met jouw bedrijf of onderneming te maken heeft.
 • binding creëren met toekomstige en huidige werknemers.
 • je producten en/of diensten profileren, bijvoorbeeld door informatieve updates met nieuwtjes, of tips te plaatsen die met deze producten en/of diensten te maken hebben.
 • adverteren zodat je meer naamsbekendheid krijgt bij de leden van LinkedIn.
waarom een linkedin bedrijfspagina

bron: LinkedIn Benelux

Persoonlijk profiel gebruikt als zakelijk profiel

Je ziet het wel eens voorbij komen op LinkedIn, persoonlijke profielen die zakelijk gebruikt worden. Buiten dat dit  niet mag volgens de voorwaarden van LinkedIn, is het ook niet slim omdat:

 • je het bedrijfsaccount niet kunt koppelen aan je werknemers
 • je niet kunt adverteren
 • je geen statistieken kunt zien
 • LinkedIn leden je misschien als spammer gaan rapporteren.
 • je niet kunt profiteren van andere zakelijke voordelen, zoals het gebruik van een carrièrepagina om personeel te werven of showcases om specifieke over je producten en of diensten te informeren.

zakelijk profiel linkedin

Ik kan me wel voorstellen dat bijvoorbeeld zzp’ers er voor kiezen hun persoonlijk profiel zakelijk te gebruiken. Wat ik dan wel wil adviseren is om ook als persoon je profiel te blijven inrichten, dus een persoonlijke foto en teksten vanuit je eigen persoon geschreven.

Een bedrijfspagina aanmaken

Denk je dat jouw bedrijf  baat heeft bij een bedrijfspagina (voor een zzp’er kan het bijvoorbeeld een keuze zijn om dit niet te doen), dan ga ik je nu helpen met het opzetten van het zakelijke profiel. Log in op je persoonlijke profiel en klik bovenin in je menubalk op ‘Werk’ en kies onderaan voor ‘Bedrijfspagina maken’.

bedrijfsprofiel linkedin maken

Voer je bedrijfsnaam in van het bedrijf waarvoor je het account aanmaakt en bevestig dat je het recht hebt om deze pagina voor desbetreffend bedrijf aan te maken. Bedenk ook hoe je de URL er uit wilt laten zien, deze kun je maar eenmalig aanmaken en niet meer aanpassen.bedrijfsprofiel linkedin maken

Naam bedrijfspagina LinkedIn wordt geweigerd

Op het moment dat de naam al bestaat, of een bedrijf heeft al een naam die er erg op lijkt, lukt het je niet om het profiel aan te maken. Heel vervelend als die andere naam, die er op lijkt, niet van jouw bedrijf is. Op dat moment zul je of creatief moeten zijn of contact op moeten nemen met LinkedIn.

zakelijk profiel linkedin

De helpdesk van LinkedIn werkt erg prettig en snel is mijn ervaring, vaak heb je binnen een paar uur of in ieder geval de zelfde dag al antwoord. Vul het contactformulier in met je vraag, in dit geval of ze je een profiel met je bedrijfsnaam willen toewijzen.

zakelijk profiel linkedin

Pagina bewerken en informatie toevoegen of aanpassen

Is het gelukt met de bedrijfsnaam, dan kom je in direct in het beheer van je bedrijfspagina terecht en klik je op ‘Overzicht’ bovenin de menubalk. Je komt in een veld waar je het een en ander in moet vullen.

bedrijfsprofiel linkedin maken

 In het bewerkingsveld heb je de volgende mogelijkheden:

 1. Kies de taal waarin je je profiel wilt profileren en optimaliseren. Bedenk goed hoe je wilt dat (potentiële) klanten, werknemers of andere geïnteresseerden jouw bedrijf willen vinden.
 2. Kies in welke standaardtaal je het profiel wilt tonen (Engels of Nederlands).
 3. Check of je bedrijfsnaam goed staat. Let op: je kunt je bedrijfsnaam aanpassen, maar niet de URL!
 4. Geef een duidelijke omschrijving van je bedrijf, wat je bent en wat jullie doen en vooral wat jullie voor de lezer kunnen betekenen. Je hebt hiervoor 2.000 tekens tot je beschikking en moet er minimaal 250 van benutten.
 5. Voer meerdere medewerkers als beheerder toe. Je kunt ze alleen toevoegen als je met elkaar gelinkt bent. Verwijderen doe je door op het kruisje achter de naam te klikken.

Daaronder voer je gegevens in van je bedrijf, de rechtspersoon, grootte qua werknemers, de URL van de bedrijfswebsite, branche, status, jaar van oprichting en eventueel het adres. Als je zzp’er bent en vanuit huis werkt is het misschien niet zo handig hier je persoonlijke adres neer te zetten. Laat het dan leeg of zet alleen je woonplaats neer bijvoorbeeld.

Formaten logo’s en banner foto’s 

Het is belangrijk om een goede omslagfoto te kiezen die uitstraalt wat je jouw onderneming uit wilt laten stralen. Kies liever voor een echte foto in plaats van een stockfoto en kies voor profielfoto het logo die op internet ook duidelijk herkenbaar is.

 1. Je omslagfoto of banner moet een .jpeg, .gif of .png zijn, 1536 x 768 pixels en maximaal 2 MB groot
 2. Het grote logo dat op je bedrijfspagina zelf verschijnt, linksboven, moet een .jpeg, .gif of .png zijn, 300 x 300 pixels  en max 2 MB groot. Let op: er komt een wit randje om het logo heen, van LinkedIn zelf, dus houd daar rekening mee. Als je een wat minder wit logo achtergrondje hebt bijvoorbeeld, kan dat heel lelijk worden.

bedrijfsprofiel linkedin maken

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om specialismen van het bedrijf op te sommen. Zelf vind ik dit een mooie mogelijkheid om zoekwoorden weg te zetten waarop je weet dat LinkedIn leden je zullen zoeken maar die je verder niet in je teksten kwijt kunt. Goed voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO) binnen LinkedIn en vooral benutten dus. Je kunt er of 20 kwijt of, als je daar eerder aan zit, 256 tekens.

bedrijfsprofiel linkedin maken

Als je klaar bent kun je rechtsboven op ‘Ga naar de weergave voor leden’ klikken om te zien hoe je bezoekers je profiel zien. Ben je tevreden, dan klik je op ‘publiceren’.

bedrijfsprofiel linkedin maken

Waar vind ik het bedrijfsprofiel terug

Als je nu op je persoonlijke profiel, rechts bovenin, op je foto icoontje gaat staan, krijg je een optie “bedrijfspagina” erbij. Je kunt daarmee rechtstreeks naar dit bedrijfsprofiel. Let op: heb je meerdere bedrijfspagina’s, dan kun je op deze manier alleen naar degene waar je als laatste beheerder van bent geworden. Uiteraard kun je ook de zoekfunctie gebruiken die bovenin je menubalk zit.

bedrijfsprofiel linkedin maken

In de hier opvolgende blogs ga ik verder in op het bedrijfsprofiel. Ik laat dan zien hoe je (gesponsorde) updates plaatst en meer volgers krijgt, wat carrièrepagina’s zijn en wat je er mee kunt, wat Showcases zijn en wat je er mee kunt en welke statistieken er zijn en hoe je je bedrijfspagina koppelt aan je werknemers.

Hulp nodig bij je LinkedIn bedrijfsprofiel? Neem contact met mij op om te bekijken hoe ik je van dienst kan zijn. Ook voor LinkedIn persoonlijke profielen, bijvoorbeeld als digitaal visitekaartje van je werknemers.  Ik neem graag de mogelijkheden met je door of verzorg een workshop of training.

LinkedIn voor bedrijven

Meer weten? In mijn e-book “LinkedIn voor bedrijven” leer ik je alles over wat je moet weten van de LinkedIn bedrijfspagina. Hoe trek je meer volgers naar je LinkedIn bedrijfspagina, hoe maak je goede updates, welke advertentievormen zijn er en alles over de extra opties zoals de showcases en carrièrepagina.

bedrijfspagina LinkedIn opzetten

bedrijfspagina linkedin opzetten

Tip: Het is een e-book in pdf vorm, dus voor ieder apparaat gemakkelijk leesbaar en geen aparte tool of app nodig. Toch liever een print versie? Bij copyshops kun je het laten printen en binden (bijvoorbeeld door een ringband).