In januari is het vrij rustig gebleven op LinkedIn als het gaat om nieuwe opties of wijzigingen. Een paar kleine aanpassingen in lay-outs, de uitrol van ‘Open for business’ en ‘Carriereinteresses’ is in volle gang en andere opties blijven wat langer uit dan verwacht. Hier is hij weer, het maandelijkse overzicht met alle belangrijke nieuwtjes en ontwikkelingen omtrent LinkedIn!

Bij acceptatie uitnodiging de mogelijkheid direct bedrijfspagina te volgen

Het houdt de gemoederen flink bezig: de optie om je connecties uit te nodigen op je LinkedIn bedrijfspagina. Kon het in april vorig jaar als nieuwe functionaliteit, werd het weer verwijderd in augustus. Kwam het weer terug in november, werd het weer verwijderd in december. Niet bij iedereen trouwens, dat is nog het vreemde. Linkedin is flink aan het testen met de optie dat ik weet en vooralsnog is het wel de bedoeling dat het bij iedereen terugkomt die het niet meer heeft. In welke vorm is nog even de vraag.

Wat wél mogelijk is, is nadat je met iemand gelinkt bent, of uitgenodigd hebt, de nieuwe connectie direct te volgen op zijn of haar bedrijfspagina. Een, mijns inziens, wat vriendelijkere manier om nieuwe volgers te werven.

connecties uitnodigen LinkedIn

Ik houd jullie op de hoogte van wat verder nog komen gaat omtrent het aantrekken van volgers!

Deel-optie update opgesplitst in ‘delen’ en ‘verzenden’

Wil je een update delen, dan kun je er al voor kiezen om het met je netwerk te delen of met alleen connectie(s). LinkedIn heeft de optie nu opgesplitst in de tijdlijn zelf en je kunt direct je keuze maken:

  • Delen: direct delen in je netwerk.
  • Verzenden: de update privé versturen aan een of meerdere connecties.
update delen op LinkedIn
Let op, het is nog niet voor iedereen aangepast.

Doelgroep segmentatie in advertentiesysteem

In het campagnebeheer van LinkedIn kun je nu bij het opzetten van je advertentie in de ‘Voorspelde resultaten’ ook ‘Segmentspecificatie’ terugvinden. Afhankelijk van je doelgroep instellingen kun je hier meer informatie terugvinden over hoe deze specifieke doelgroep percentueel in elkaar steekt.

 

linkedin adverteren

Open for business

Heb je in je werkervaring aangegeven dat je zzp’er of freelancer bent? Dan kun je (binnenkort) ook aangeven voor welke werkzaamheden je beschikbaar bent. In je persoonlijke profiel, net onder je introductie, zie je de optie verschijnen om je service te tonen. Als je er op doorklikt krijg je voorgeschotelde opties waar je uit kunt kiezen.

verleende diensten linkedin profiel

Beschikbaar voor carrièrekansen

Ben je op zoek naar werk? Dan absoluut gebruik maken van deze optie! Je kunt recruiters hiermee laten weten dat je beschikbaar bent voor werk en aangeven voor welke functie, wat voor contract en in welke regio. En als je je eigen bedrijf nog niet wilt laten weten dat dat zo is, kun je je eigen recruiters hiermee uitsluiten van zichtbaarheid.

open zetten voor sollicitaties op LinkedIn

Aankomend nieuws of in onderzoek:

Nieuwe opties worden door LinkedIn soms aangekondigd (maar meestal niet ? ) en soms duurt het een tijd voordat iedereen een bepaalde optie ook daadwerkelijk heeft. Soms worden nieuwe functionaliteiten alleen maar getest door LinkedIn en komen ze uiteindelijk helemaal niet tot je beschikking. Wat loopt er op dit moment, wat kun je nog verwachten de komende tijd op LinkedIn en wat valt me op?

Denk en praat vooral mee, tips en screenshots zijn altijd welkom, ik vermeld altijd je naam erbij (indien gewenst)!

Elevate gaat op in de bedrijfspagina

De (betaalde) dienst Elevate gaat eind dit jaar op de schop en de functionaliteit wordt opgenomen in de LinkedIn bedrijfspagina. Dit betekent het einde van de op zichzelf staande app. Met Elevate konden collega’s content met elkaar delen, op LinkedIn verspreiden en meten. Of het op de bedrijfspagina een gratis optie wordt voor iedere beheerder, dat is me nog niet duidelijk. In ieder geval wil LinkedIn meer de link leggen tussen de bedrijfspagina en de persoonlijke profielen wat logisch is. Ik hoop alleen dat het niet (nog meer) verleid tot klakkeloos door delen.

Nieuwe bijdragen melden aan medewerkers: 

Het blijft uiteraard mogelijk voor beheerders om originele content te blijven plaatsen op de bedrijfspagina. Heb je daar een post geplaatst, dan kun je de gekoppelde medewerkers daarvan op de hoogte stellen. Op dit moment wordt deze optie getest en/of uitgerold.

Verwelkomen van nieuwe medewerkers en kudo’s geven

Je krijgt een extra optie op je LinkedIn bedrijfspagina waarmee je nieuwe medewerkers welkom kunt heten. Ook komt er een optie om je medewerkers ‘kudo’s’ te geven.

Google indexatie content LinkedIn:

het is een lang gekoesterde wens, en hij komt er nu dus ook echt aan: content van LinkedIn terugvinden op Google. De eerste LinkedInleden hebben al gemerkt dat hun content vindbaar is door zoekopdrachten in Google.

Stories

deze optie is momenteel alleen voor Amerikaanse studenten beschikbaar en wordt al een jaar uitvoerig door hun getest. Video’s van 30 -45 seconden welke na een week weer verdwijnen. Wat mij betreft hoeft het niet maar om jongeren naar LinkedIn te trekken wellicht een goede zet?

Live video:

op dit moment zijn er ook Nederlanders bekend die de optie hebben dus ik verwacht dat dat snel verder uitgerold wordt en op meer profielen beschikbaar wordt komende tijd. Je kunt bij LinkedIn een aanvraag doen om de optie te krijgen: https://www.linkedin.com/help/linkedin/ask/lv-app 

Eerdere overzichten LinkedIn nieuws updates 2019

Heb je iets gemist? Grote kans dat het al een keer voorbij gekomen is. Iedere maand maak ik een overzicht waarin je kunt blijven terugzoeken. Handig!

Volg op LinkedIn mijn hashtag #LinkedInTipsCorinne om niets meer te hoeven missen qua LinkedIntips! 

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/