September was een redelijk rustige maand op LinkedIn. Er zijn wat ontwikkelingen gaande omtrent nieuwe langverwachte opties zoals live-video en evenementen en wat kleine nieuwtjes. Ik heb alles weer op een rij gezet voor je.

Meeting met ontwikkelaars van LinkedIn

Maar eerst: op 16 september was ik weer uitgenodigd op het hoofdkantoor van LinkedIn Benelux. Met een delegatie van 20 LinkedIn ontwikkelaars uit de USA mocht ik samen met 6 vakgenoten uit België en Nederland sparren over het functioneren van LinkedIn zelf. Alle feedback die ik krijg van deelnemers uit mijn  workshops en sprekersessies nam ik mee, inclusief de vragen die ik kreeg van jullie na aankondiging in het vorige LinkedIn update overzicht en mijn eigen ervaringen.

LinkedIn bijeenkomst experts HQ LinkedIn Benelux

Met het team van LinkedIn US op het HQ van LinkedIn Benelux.

Helaas hebben we geheimhoudingsplicht en kan ik er nog niets over vertellen, maar ik kan jullie zeggen dat ze zwaar geïnteresseerd zijn bij LinkedIn en ons als Nederlandse (‘s werelds grootste) gebruiker van LinkedIn héél serieus nemen. Mochten er ontwikkelingen zijn die ik mag communiceren, dan horen jullie dit uiteraard als eerste :)

Optie ‘In de buurt’ van plek verwisseld en verbeterd

Ik was hem na mijn vakantie kwijt, maar gelukkig is het er nog steeds: ‘In de buurt’. Deze optie is verhuisd en verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Je vindt het op je app terug, nog steeds onder je netwerk icoontje, maar dan moet je eerst doorklikken op het blauwe bolletje. Je krijgt vervolgens de optie om ‘In de buurt’ aan te zetten (en daar vind je ook de QR code die handig is voor je visitekaartje of naamplaatje). Klik je daarop, dan moet je je bluetooth ingeschakeld hebben en akkoord geven voor het delen van je status.

linkedin linken event

Wat doet ‘In de buurt’? Je ziet na activatie binnen een straal van 30 meter alle andere geactiveerde LinkedInleden die bij je in de buurt zijn. Of ze nou wel of niet gelinkt zijn. Superhandig voor op evenementen, beurzen, bijeenkomsten, met collega’s maar ook klanten uiteraard. Even een bakkie drinken of elkaar vlot toevoegen, ideaal.

Wat is er nou precies verbeterd? Je hoeft de app niet meer open te hebben staan. Je krijgt na acceptatie een melding als iemand zich in je buurt bevindt en de optie ook geactiveerd heeft. Uiteraard kun je dit ook weer te allen tijde uitzetten, dat bepaal je helemaal zelf.

Reageren als bedrijfspagina op trending topics

Ik heb deze optie zelf pas één keer voorbij zien komen, maar blijkbaar kun je als bedrijfspagina nu reageren op trending topics na een melding van LinkedIn. Je kunt er op doorklikken als je wilt en vervolgens in de gesprekken als bedrijfsprofiel reageren of liken.

reageren als linkedin company page

Helaas is het verder nog steeds niet mogelijk om ergens anders als company page te liken of te reageren, behalve bij updates op desbetreffende pagina zelf.

Uitgerold worden op dit moment:

Events

Zelf heb ik helaas nog steeds geen toegang tot events maar ik zag vakgenoot Jennifer Corcoran er wel al iets over plaatsen. Zij heeft een evenement aangemaakt en deelde haar eerste ervaringen. Wat weten we tot nu toe over evenementen?

  • Je kunt een event aanmaken vanuit het persoonlijke profiel, (nog) niet de bedrijfspagina. Je doet dit op de homepage, links onderaan.
  • Je kunt je connecties uitnodigen maar het berichtje dat verstuurd wordt niet personaliseren (wat jammer is).
  • Deelnemers die de uitnodiging geaccepteerd hebben kunnen meedoen aan een discussie omtrent dit event en updates plaatsen, net als bij groepen en hashtags.
  • Alle informatie wordt overzichtelijk geplaatst, rechts zie je waar het event over gaat en kun je het delen en mensen uitnodigen.
  • Bovenin zie je de locatie, datum en tijdstip en link en kun je met de edit knop wijzigingen aanbrengen als beheerder zijnde.
  • Links zie je de events die je beheert en kun je eventueel nieuwe aanmaken.
LinkedIn evenementen

Bron: Jennifer Corcoran

Live video

Je kunt het aanvragen bij LinkedIn maar de kans is nog steeds heel erg klein dat je de optie krijgt. Toch zijn ze er al: mensen die live kunnen streamen op LinkedIn. Supertof om op een evenement verslag te doen bijvoorbeeld, maar ook om Q & A’s of interviews te houden met klanten of vakgenoten bijvoorbeeld. Zodra ik er meer over weet laat ik het jullie ook weten. Heb jij het al? Ik ben heel benieuwd naar ervaringen!

linkedin video stream

Medewerkers op de hoogte brengen van nieuwe updates bedrijfspagina

De volgende optie is er één die heel welkom is binnen veel bedrijven: bijdragen delen met je medewerkers. Één keer per zeven dagen kun je je update delen met de (door werkervaring) gekoppelde medewerkers en ontvangen zij in hun meldingen overzicht de melding dat de bedrijfspagina op LinkedIn nieuwe content gedeeld heeft.

content met personeel delen

Mooie optie op zich, maar wat mij betreft meer geschikt om te gebruiken ter informatie zodat medewerkers er zelf op voort kunnen borduren vanuit eigen werkzaamheden.  Deelacties leveren weinig op, je kunt beter originele content creëren in plaats van kopiëren-plakken vanaf de company page. Daarnaast veroorzaken medewerkers met het massaal delen vaak een enorme medewerkersbubbel waardoor sowieso je content bijna niet meer naar buiten komt. Het algoritme raakt verstoord en je kunt wat dat betreft je collega’s beter leren vissen dan vis geven.

Eerdere overzichten LinkedIn updates 2019

Maandelijks maak ik een overzicht van alle ontwikkelingen op LinkedIn. Hier vind je ze overzichtelijk terug van het afgelopen jaar:

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/